Conservator Amsterdam Museum ziet oma op beelden uit 1945

Dat gebeurt je niet elke dag: Tessel Dekker, conservator van het Amsterdam Museum, ontdekte haar oma op de filmbeelden die in het museum doorlopend worden vertoond.

Charlotte Knobben
Kleurenbeeld van de Bevrijding. De oma van Tessel Dekker rechts. Beeld Nationaal Archief
Kleurenbeeld van de Bevrijding. De oma van Tessel Dekker rechts.Beeld Nationaal Archief

'Geschiedenis kan soms heel persoonlijk zijn,' schrijft de conservator op de website van het museum. Haar oma Bep de Vries is op 8 mei 1945 op film vastgelegd, op het moment dat de Canadese troepen feestelijk onthaald worden in Amsterdam. Ze kijkt vrolijk en draagt een oranje bloem in haar haar.

Dekker: "Tijdens mijn werk zag ik mijn oma opeens op de beelden in het museum voorbijkomen. Ik wist van het bestaan van de film, maar dat ik er zo mee werd geconfronteerd was onverwacht en bijzonder."

Iconisch
Haar oma hield tijdens de oorlog een dagboek bij, dat als onderschrift kan fungeren bij de filmbeelden. De Vries schreef: 'Gisteren zijn dan de Canadezen binnengekomen. Al vroeg waren we op pad gegaan om het schouwspel mee te maken. Het was een drukte van belang! Rijen dik stonden de mensen.'

'Er kwam een motorfiets langs met een echte Canadees. Ik zag m'n kans schoon en ben gauw achterop gaan zitten. 'k Heb zo goed en zo kwaad als het ging met hem gepraat. Hij kwam van Ontario. Ik schatte hem ±35.' Ook schreef ze: 'We zijn wel 30x gefotografeerd.'

Of ze door had dat ze gefilmd werd, durft Dekker niet te stellen. "Ze had eens moeten weten dat de iconische filmbeelden 71 jaar later nog overal ter wereld worden bekeken."

Dagboek Bep de Vries, 1945 Beeld Tessel Dekker
Dagboek Bep de Vries, 1945Beeld Tessel Dekker
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden