PlusDansrecensie

Confetti door Introdans: Een stampende en kakelbonte viering van mentale veerkracht

Het Arnhemse gezelschap Introdans zet zich al een halve eeuw in om een zo groot mogelijk publiek kennis te laten maken met hedendaagse dans. Bestaand werk van internationaal gerenommeerde dansmakers wordt regelmatig aangevuld met nieuw werk van aanstormende choreografen. Zo ook in de familievoorstelling Confetti.

Fritz de Jong
 In Polish Pieces (1995) laat Hans van Manen de in bonte tricots gehulde dansers over het podium stuiven op de stuiterende muziek van Henryk Górecki. Beeld HANS GERRITSEN
In Polish Pieces (1995) laat Hans van Manen de in bonte tricots gehulde dansers over het podium stuiven op de stuiterende muziek van Henryk Górecki.Beeld HANS GERRITSEN

Twee van de vier balletten die samen Confetti vormen, zijn klassiekers van Hans van Manen. In Polish Pieces (1995) laat de choreograaf de in bonte tricots gehulde dansers over het podium stuiven op de stuiterende muziek van Henryk Górecki. Bij de mannen ontbreekt de in dit muziekballet benodigde precisie af en toe, terwijl hun vrouwelijke partners juist een bewonderenswaardig strakke uitvoering geven.

Dat geldt ook voor In the future (1986). Het lijnenspel in Van Manens groepschoreografie wordt benadrukt door Keso Dekkers kostuums: felgroen aan de voorkant en knalrood aan de achterkant. Als iedereen spatgelijk omdraait is het kleurwisseleffect spectaculair. Als het omdraaien wat minder spatgelijk is... Nou ja, dan is er eigenlijk nog geen man overboord, want In the future is een optimistisch stuk op afgemeten swingende muziek van David Byrne.

Lome beats

Ruben Chi, een Arnhemse dansmaker die zijn sporen verdiende in de hiphopwereld, gaat in zijn nieuwe creatie SUN de dialoog aan met Van Manens balletten. Dat zie je terug in de tweekleurige kostuums – zwart met goud in dit geval – en in de manier waarop hij muziek en dans verbindt. Op een verduisterd podium dat afsteekt tegen een langzaam zakkende gouden zon probeert Chi uit de kaders van de hiphop te breken. In de op lome beats gezette groepsstukken pakt dat wat al te relaxed uit. Maar de lyrische mannensolo is dan weer wonderschoon.

Uitsmijter van dit feestelijke programma is Rave (2001), een stampende en kakelbonte viering van mentale veerkracht en culturele diversiteit, die de New Yorkse Karole Armitage maakte als directe reactie op de aanslagen van 9/11.

DANS

Confetti

Door Introdans
Nog te zien 9 maart om 16 uur in ITA, daarna tournee

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden