Recensie

Concertgebouworkest zou deze ondermaatse muziek niet moeten spelen (**)

Een concert rond het thema privacy kan heel prikkelend zijn. Helaas is dat donderdagavond niet het geval. De smakeloze rubati van pianist Lang Lang zijn onvergeeflijk.

Erik Voermans
Lang Langs beheersing van de piano blijft indrukwekkend. Beeld Het Parool
Lang Langs beheersing van de piano blijft indrukwekkend.Beeld Het Parool

Het Koninklijk Concertgebouworkest had zijn vierde concert in de serie AAA (Actueel, Avontuurlijk, Aangrijpend) gewijd aan een inderdaad zeer actueel onderwerp: privacy.

Helaas was het prikkelende onderwerp programmatisch een beetje dunnetjes uitgewerkt. Het Achtste strijkkwartet van Sjostakovitsj is in de kwartetversie heel goed op te vatten als fragmenten uit een dagboek. Je houdt je adem erbij in. Maar in de door het KCO gespeelde versie die Rudolf Barsjai maakte voor strijkorkest, is het toch alsof die fragmenten met bulderstem worden voorgelezen. Dirigent David Robertsons plakkerige interpretatie verried geringe affiniteit met het idioom.

Bij het volgende stuk, 'Human voices only' van de Vlaming Kris Defoort, een wereldpremière, ging het al fout bij de titel. Matig stuk ook, vol daverende modernemuziekclichés. Wel een prachtig begin en een mooie unisono Arabisch aandoende melodie op driekwart. Maar een prachtorkest als het KCO zou dit soort ondermaatse muziek niet moeten spelen.

Lang Lang was de solist in het ­Pianoconcert van Ravel. Hij langlangde dat het een aard had. Zijn smakeloze rubati in het onaards mooie Adagio assai waren onvergeeflijk, maar zijn beheersing van het instrument blijft indrukwekkend. En het KCO is zelfs met Robertson het beste Ravelorkest ter wereld.

Koninklijk Concertgebouworkest
Gehoord 13/3
Concertgebouw
Met: KCO o.l.v. David Robertson, m.m.v. Lang Lang (piano)
Programma: werken van Sjostakovitsj, Defoort en Ravel Herhaling vanavond, aldaar

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden