Concertgebouworkest moet nog jaren vooruit zonder chef-dirigent

Twee jaar na het ontslag van Daniele Gatti is er nog geen nieuwe chef-dirigent voor het Concertgebouworkest. Toch is het orkest ‘niet bezorgd’, zegt interim-directeur David Bazen. Hij denkt dat de aanstelling nog minstens drie jaar op zich zal laten wachten.

Erik Voermans
Concertgebouworkest o.l.v. Gustavo Gimeno. Beeld Peter Tollenaar
Concertgebouworkest o.l.v. Gustavo Gimeno.Beeld Peter Tollenaar

Dat een benoeming nog drie jaar op zich zal laten wachten, heeft te maken met de agenda’s van interessante dirigenten. Die zijn al jaren vooruit gevuld. Bazen: “Alle dirigenten die in aanmerking zouden komen, of die in de toekomst in aanmerking zouden kunnen komen als hun ontwikkeling in de juiste richting gaat, hebben al engagementen in de komende jaren. Orkesten beginnen bij de inrichting van hun nieuwe seizoenen nu eenmaal bij de chef-dirigent. Daar komt bij dat er meer orkesten op zoek zijn naar interessante dirigenten.”

Geen pannenkoeken

Samenvattend: het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO) moet nog een hele tijd vooruit zonder chef. Bazen: “Ik ben daar ook helemaal niet bezorgd over. Als ik kijk naar onze planning voor de komende jaren, dan zie ik allesbehalve slechte seizoenen opdoemen. En er staan geen pannenkoeken voor het orkest. Het publiek zal veel nieuwe namen tegenkomen, waarbij voor ons de hamvraag is hoe die zich gaan ontwikkelen.”

Is er dan eigenlijk wel een nieuwe chef nodig, zou je je kunnen afvragen. Bazen: “Ja, zeker wel. Allereerst omdat je iemand nodig hebt die zegt: dit is onze richting. Iemand die zich ontfermt over repertoire-delen en daarin een buitengewone smaak aan de dag legt. Bovendien werkt hij aan samenspel, klank en timing. Verder zijn er vooral praktische redenen. Een chef is essentieel voor de merkvorming en de internationale positionering. Er wordt naar een titeldirigent gevraagd.”

Rare ideeën

Bazen is blij met de nieuwe verbintenis die het KCO is aangegaan met Ivan Fischer. “Ivan heeft altijd leuke en rare ideeën, die ons uitdagen. Dat soort relaties willen we meer aangaan. Dan heb je gedurende meerdere weken in een seizoen een vaste dirigent. Dat geeft rust en overzicht in de agenda.”

Was Bazen verrast toen Andris Nelsons, de gedoodverfde opvolger van Daniele Gatti, zijn contracten in Boston en Leipzig verlengde en het KCO een blauwtje liet lopen? “Nee en ja. Hij had met beide orkesten grote plannen die hij nog niet heeft kunnen afmaken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden