Concertgebouw draagt steentje bij aan muziekonderwijs

Het Concertgebouw ontwikkelt leermiddelen voor het meerjarige project Meer Muziek In De Klas, dat financieel wordt ondersteund door de Joop van den Ende Foundation.

Erik Voermans
Het Concertgebouw Beeld anp
Het ConcertgebouwBeeld anp

Het betreft onder meer de interactieve, multimediale tool Kazoo, die leraren kan helpen bij het geven van hun muzieklessen. De eerste tranche wordt in augustus/september van dit jaar gelanceerd. Het doel is 'vele honderdduizenden kinderen goed muziekonderwijs op school te geven', zei Simon Reinink, directeur van het Concertgebouw, woensdag bij de presentatie van het nieuwe seizoen. Bij het project zijn zestien muziekambassadeurs van gewicht betrokken, onder wie Jaap van Zweden en Erik Scherder, maar ook Gers Pardoel.

Classics at the movies
Een nieuwe formule is het Middagconcert op Dinsdag, bedoeld voor drukke zzp'ers of voor mensen die 's avonds de straat niet meer op durven. De middagconcerten omvatten een inleiding, het concert zelf en een afsluitende borrel. Nieuw zijn ook concerten in de kerstvakantie en Classics at the movies, avonden met filmmuziek in een stemmige atmosfeer. Ook komt er een Meezing-Matthäus.

Het centrale thema van het seizoen 2016/2017 is Over Grenzen, waarvoor 'de rijkdom en diversiteit van Amsterdam met zijn 180 nationaliteiten' als inspiratiebron diende. In de programma's krijgt dat gestalte door muziek uit alle windstreken.

Maar de hoofdmoot van de 700 concerten die jaarlijks in het Concertgebouw plaatsvinden, met een gemiddelde zaalbezetting van tachtig procent, blijft de hoogwaardige klassieke muziek. Zoals elk jaar is het weer een parade van gevestigde en aanstormende sterren. Cecilia Bartoli is voor de 25ste en 26ste keer in twintig jaar in het gebouw te horen in de opera La Cenerentola van Rossini en in aria's van Händel.

Bernard Haitink komt langs met het Chamber Orchestra of Europe. Na de concerten met werken van Beethoven en Brahms zal hij nu de Achtste en Negende symfonie van Schubert dirigeren en Pianoconcert nr. 23 van Mozart met Kristian Bezuidenhout als solist.

Anne-Sophie Mutter
John Eliot Gardiner komt met Mahler en Elgar en verder zijn Janine Jansen, Anne-Sophie Mutter, Mitsuko Uchida, Lang Lang, Joyce DiDonato en Matthias Goerne te bewonderen. Pianist Hannes Minnaar krijgt drie concerten toebedeeld, een als solist, een met het Heath Kwartet en een met het Van Baerle Trio, zijn eigen ensemble.

De Fin Sebastian Fagerlund wordt de nieuwe huiscomponist van het Concertgebouw. Van de huidige huiscomponist, Huang Ruo, speelt Asko|Schönberg een wereldpremière.

De Serie Meesterpianisten krijgt in zijn jubileum (dertig jaar) ruimte in de Kleine Zaal. In de Grote Zaal wordt het weer een feest van de hogere pianistiek. Jorge Luis Prats speelt op het openingsrecital de complete, zelden te horen suite Iberia van Albéniz. Maurizio Pollini viert zijn 75ste verjaardag met werken van Chopin en het tweede boek met Préludes van Debussy. Yuja Wang speelt Skrjabin. Wat Grigori Sokolov komt doen, is nog onbekend, Arcadi Volodos neemt Schumann, Brahms en Schubert mee, de winnaar van het laatste Chopin Concours, Seong-Jin Cho, speelt Chopin en de Images van Debussy en Murray Perahia Mozart en Beethoven.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden