PlusSerierecensie

Complottheorieën of niet: The Son of Sam is een fascinerende docu-serie

Andre Nientied
New Yorkse politieagenten wordt een compositietekening van 'Son of Sam' getoond. Beeld Netflix
New Yorkse politieagenten wordt een compositietekening van 'Son of Sam' getoond.Beeld Netflix

Eind jaren zeventig was New York een poel des verderfs, waar junks, hoeren, afbraakpanden en vuilnis het straatbeeld bepaalden. Het was het New York uit de film Taxi Driver, niet de schoongeveegde toeristische trekpleister die het rond de eeuw­wisseling zou worden. In de zomer van 1977 kwam er in ‘Fear City’, zoals de stad destijds werd genoemd, nog een extra dreiging bij: er waarde een seriemoordenaar rond, die bekend zou worden als ‘Son of Sam’.

Aanvankelijk werd hij de ‘44 Caliber Killer’ genoemd, naar het wapen dat hij gebruikte om nietsvermoedende jonge stelletjes en jonge vrouwen ’s nachts neer te schieten. Zijn eerste slachtoffer maakt hij al in de zomer van 1976, maar pas later werd een ­patroon duidelijk en concludeerde de politie in de door dagelijkse ­moorden geplaagde stad dat het om dezelfde dader moest gaan.

In april 1977 liet de onbekende ­dader voor het eerst een boodschap achter: een raadselachtige brief, waarin hij zich bekendmaakte als ‘Son of Sam’. Hij beweerde te moorden in opdracht van de hond van zijn vader, Sam, en er pas mee te stoppen als de politie hem te pakken zou krijgen. De door bezuinigingen geplaagde New Yorkse politie stond onder grote druk van de publieke opinie om de moordenaar te pakken. Vrouwen bleven ’s avonds uit angst thuis en lieten hun haar knippen, omdat de Son of Sam het vooral op langharige brunettes had gemunt.

Compositietekeningen

Er ging dan ook een zucht van verlichting door de stad toen in augustus van dat jaar David Berkowitz werd opgepakt, een 24-jarige postbode die meteen toegaf dat hij Son of Sam was. Dat hij op geen van de op grond van getuigenverklaringen gemaakte compositietekeningen leek, werd ­terzijde geschoven: de verdachte gaf immers toe verantwoordelijk te zijn voor zes moorden.

De vierdelige Netflixserie The Sons of Sam vat de jacht op de Son of Sam in de ‘Summer of fear’ fraai samen in de eerste aflevering, met veel archiefbeeld uit die tijd. Daarmee is het ­verhaal echter nog niet verteld; de ­serie heet niet voor niets ‘Sons of Sam’, meervoud dus. Want de eigenlijke hoofdpersoon is Maury Terry (1946-2015), een journalist die zich vanaf het begin heeft vastgebeten in de zaak en nooit heeft geloofd dat Berkowitz alleen handelde. Want waarom leek geen enkele compositietekening op de pafferige post­bode? En was het toeval dat de ­verdachte bevriend was met twee broers, wier strenge vader Sam heette en een hond had? En leek een van die twee broers niet verdacht veel op een van de compositietekeningen?

Geobsedeerd

Terry stortte zich op de zaak en ging verder waar de politie was gestopt. Zijn bevindingen, in 1987 opgeschreven in de bestseller Ultimate Evil, brachten hem op het spoor van satanische sektes en zelfs van The Manson Family. Complottheorieën of niet, het maakt de documentaireserie er niet minder fascinerend om.

De serie is ook een tragisch portret van Maury Terry, die zo geobsedeerd was door Son of Sam dat de eerste date met zijn latere vrouw eindigde op de plek waar een verliefd stelletje was vermoord. Het is geen verrassing dat zijn huwelijk niet lang standhield.

Documentaireserie: Sons of Sam: a descent into darkness

Regie: Joshua Zeman
Met: Paul Giamatti als verteller
Te zien op: Netflix, vier delen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden