Compensatie voor gedupeerden failliet fotofestival Unseen

26 van de fotografen die gedupeerd zijn door het faillissement van fotofestival Unseen zullen worden gecompenseerd. Desnoods uit eigen zak, zo maakten de nieuwe directeuren, Fons Hof en Johan de Bruijn, bekend.

Jan Pieter Ekker en Tahrim Ramdjan
Fotobeurs Unseen. Beeld Dingena Mol
Fotobeurs Unseen.Beeld Dingena Mol

Maandag plaatsten Hof en De Bruijn een open brief op de website van American Suburb X, als reactie op de brief die fotograaf Felicity Hammond publiceerde op dezelfde site. Tegenover Het Parool deed zij vorige week haar verhaal: zij moet nog 5000 euro ontvangen voor het maken van het campagnebeeld van Unseen, en wacht ook nog op haar reiskosten en de opbrengst van tenminste vier verkochte foto’s.

De nieuwe directeuren die een doorstart van het fotofestival mogelijk maken, laten in de open brief weten dat ze ‘niet op de hoogte van, noch verantwoordelijk voor, de openstaande crediteuren van Unseen zijn’. Desalniettemin hebben ze besloten om alle 26 gedupeerden waarbij Unseen nog een schuld heeft uitstaan, volledig te compenseren uit eigen middelen. Naderhand zullen ze kijken wat er vanuit de bezittingen van Unseen nog resteert voor de kunstenaars.

Hammond laat weten blij verrast te zijn door het nieuws. “Wij als kunstenaars voelen ons vaak machteloos tegenover grote organisaties. Maar de afgelopen weken hebben getoond hoeveel kracht schuilt in voor jezelf opkomen en gezamenlijk actievoeren.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden