Comedian start YouTubeschool voor beginnende Enzo Knols

YouTuber en comedian Bas van Teylingen (kanaal Kutleven) geeft via zijn eigen YouTubeschool les aan jongeren die even populair willen worden als Enzo Knol.

Bas Hakker
Bas van Teylingen, hier links op de foto. Beeld Hans van der Beek
Bas van Teylingen, hier links op de foto.Beeld Hans van der Beek

In twaalf lessen van anderhalf uur legt Van Teylingen van alles uit over de gedragsregels, het monteren en de strategie om online succes te hebben. Hij nam het initiatief als reactie op de ophef over vlogger Willem Vink, die filmde hoe hij in een opstandige bui op een trein sprong. Dat avontuur op zijn kanaal leidde tot aangifte door ov-bedrijf Veolia en excuses van Vink. Het filmpje van de bijzondere treinreis is meer dan 700.000 keer bekeken.

Op de Tubeschool krijgen jongeren met interesse in een eigen kanaal les van ervaren YouTubers. Deze videomakers die gamen, iets vertellen over hun eigen leven of grappen uithalen zijn enorm populair onder jongeren.

Liefde voor het medium
Bas van Teylingen was in het verleden sidekick van dj's als Wessel van Diepen en Erik de Zwart en hij werkte als regisseur bij Endemol. Zijn activiteiten vanaf 2015 voor het online kanaal #First inspireerden hem om zelf een YouTubekanaal te beginnen; #kutleven.

Van Teylingen heeft de YouTubeschool naar eigen zeggen opgericht uit liefde voor het medium waar volgens hem geweldige dingen te zien zijn. "Alleen gaat het de laatste tijd vaak om de hoeveelheid views, waardoor YouTubers veel extreme dingen doen.

Uit de praktijk
Ondertussen kijken er zeer jonge kinderen naar. De ouders hebben geen idee wat er precies gebeurt. Het lijkt me aardig dat jongeren in hun eigen taal horen wat er wel en niet kan." Van Teylingen heeft zelf twee kinderen, van elf en vijftien jaar.

Docenten van de opleiding, die start in september, komen uit de YouTube-praktijk. Van Teylingen geeft zelf les, evenals Thomas Smagge (deed als 'Theaumes' veel parodieën waarmee hij regelmatig meer dan een miljoen views haalde) en Marthijn van Steinvoorn (van het immens populaire Ponkers).

De lessen kosten 25 euro per keer en worden op zaterdagmiddag gehouden op een nog nader te bepalen locatie in Amsterdam. Aanmelden kan via www.detubeschool.nl.

Lees verder: Zijn vloggers verantwoordelijk voor hun invloed? [+]

Vlogger Enzo Knol Beeld anp
Vlogger Enzo KnolBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden