Columnist Hanina Ajarai weg bij AD

Columnist Hanina Ajarai, die eind juli voor ophef zorgde met haar column 'Nouri vs. MH17', moet vertrekken bij het Algemeen Dagblad.

Het Parool
null Beeld Screenshot Twitter
Beeld Screenshot Twitter

Dat zegt AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis na berichtgeving in NRC. Volgens Nijenhuis is dat "niet alleen" vanwege de veelbesproken column, maar heeft de hoofdredactie ook "moeten constateren dat er onvoldoende binding was met de lezer".

"We hebben het een jaar de tijd gegeven, maar in die tijd is de liefde tussen Hanina en de lezers niet zo opgebloeid als we hadden gehoopt. Dan moet je consequenties trekken," zegt Nijenhuis. Wie Ajarai opvolgt is nog niet bekend, wel dat het iemand zal zijn met "een nieuwe stem, een andere kijk op dingen".

Geen snaar
Ajarai schreef in haar column van 20 juli dat de ramp met vlucht MH17, waarbij 298 passagiers om het leven kwamen, haar "op emotioneel niveau helemaal niets doet".

"Ik heb geen seconde getreurd om de slachtoffers, ik ben niet geïnteresseerd in het onderzoek en de rechtszaak en ik sla de meeste berichtgeving over de MH17 over," schreef Ajarai. "Begrijp me niet verkeerd: ik vind het zielig voor de nabestaanden en ik had gewild dat de ramp niet was gebeurd maar het raakt bij mij geen snaar."

Maar de hartstilstand van Abdelhak Nouri, die daardoor blijvende hersenschade heeft opgelopen, raakte haar naar eigen zeggen wel.

Kritiek
De column leverde Ajarai en het AD een storm van kritiek op. Ajarai schreef dezelfde dag nog een excuus, waarin ze zei dat het nooit haar bedoeling was geweest nabestaanden van MH17-slachtoffers te kwetsen, en de hoofdredactie benadrukte dat het niet haar mening deelde.

Ajarai is de tweede columnist die dit jaar bij het AD vertrekt. Eerder nam Halina Reijn al afscheid.

Lees ook: Good cop en bad cop tegenover AD-columnist Ajarai

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden