College stemt in met advies Kunstraad

Het college van b. en w. voegt veertien kunst- en cultuurinstellingen toe aan de Amsterdamse Basis­infrastructuur (Bis), als onderdeel van het Kunstenplan 2021-2024.

Jan Pieter Ekker
null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

Het gaat om Likeminds, Rose stories, ICK Amsterdam, ISH, CBK Zuidoost, De Appel, Slaa, Nowhere, Waag, Pakhuis de Zwijger, Amsterdam Sinfoniëtta, Asko Schönberg, Cappella Amsterdam en Nederlands Blazers Ensemble. Daarmee neemt het college het advies over dat de Amsterdamse Kunstraad 15 juni heeft uit­gebracht.

Deze uitbreiding moet ruimte bieden aan instellingen die tot nu toe niet of onvoldoende aan bod kwamen, maar die volgens wethouder Touria Meliani bepalend zijn voor de toekomst van de kunst en cultuur in Amsterdam. “De culturele sector moet een afspiegeling zijn van de stad. Het is nu meer dan ooit actueel en urgent dat we de samenstelling van de stad terugzien in het programma, het personeel, het publiek en de partners. Ik verwacht dat de sector op dit gebied grote stappen gaat zetten.”

De subsidie voor Rose stories (250.000 euro per jaar) is toegekend onder de voorwaarde dat de jonge organisatie meer helderheid verschaft over haar organisatie en bedrijfsvoering. De Tolhuistuin moet een nieuw plan indienen, waarin verbinding wordt gelegd met de wijken in Noord. Het bedrag van 500.000 blijft daarbij als uitgangspunt gelden.

Instellingen die niet in aanmerking komen voor de Amsterdamse Bis maken nog kans op subsidie van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, dat op 3 augustus zijn besluit publiceert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden