Collectie-Hoekstra geveild voor 1,17 miljoen

De veiling bij Christie's in Amsterdam van de kunstcollectie van het verzamelaarsechtpaar Jan en Tineke Hoekstra heeft ruim 1,17 miljoen euro opgebracht.

ANP
De werken (niet die op de foto) werden geveild bij Christie's Beeld anp
De werken (niet die op de foto) werden geveild bij Christie'sBeeld anp

Er gingen 54 werken (schilderijen, grafiek en sculpturen) uit hun bezit onder de hamer. Het paar verzamelde sinds eind jaren 60 constructivistische en abstracte geometrische kunst. Hun collectie is van wereldklasse, aldus Christie's.

Topstukken op de veiling waren '2 Trames 0°, 90º' van François Morellet (162.500 euro), 'Synth. constr. WXI_4c' van Joost Baljeu (137.500) en 'Herfst' van Edgar Fernhout (112.500). Het eerste stuk dat de Hoekstra's in 1968 voor omgerekend nog geen duizend euro kochten, 'Cirkel en Vierkant in Overgang' van Ad Dekkers, bracht 68.750 euro op.

Auto-ongeluk
Een deel van de collectie was in 1992 te zien in het Groninger Museum. Kort daarna kwam Jan Hoekstra in Ethiopië om het leven bij een auto-ongeluk. Tineke Hoekstra overleed in 2017.

De collectie van het paar maakte deel uit van een grotere veiling van naoorlogse en hedendaagse kunst, met werk van onder meer Karel Appel, Asger Jorn, Jan Schoonhoven, Gerrit Rietveld, Bram van Velde, Heinz Mack en Niki de Saint Phalle. In totaal gingen 276 werken onder de hamer. Het schilderij Zion van Imi Knoebel was het duurste werk van de veiling: het wisselde voor 328.000 euro van eigenaar.

De hele veiling bracht ruim 7,8 miljoen euro op.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden