PlusGallery Viewer

Colin Huizing: ‘Ik adviseer regelmatig bij aankopen’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Colin Huizing, senior conservator van het Stedelijk Museum Schiedam, koopt niets zonder instemming van zijn echtgenote.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen
Robby Müller - Hotel Miramare, Sestri di Levante, 2 juni 1977 - Annet Gelink Gallery
 Beeld Gallery Viewer
Robby Müller - Hotel Miramare, Sestri di Levante, 2 juni 1977 - Annet Gelink GalleryBeeld Gallery Viewer

Wat betekent kunst voor u?

“Het zet me aan tot denken over wat ik waarneem: wat er schuil gaat achter wat zich afspeelt in de wereld en de mij omringende werkelijkheid. Goede kunst kan op verschillende manieren de geest van een tijd duiden, maar ook aandacht vestigen op details die vaak een enorme schoonheid blijken te hebben.”

Bent u met kunst opgegroeid?

“Als kind bezocht ik met mijn familie nauwelijks of geen tentoonstellingen. Het speelde geen rol in mijn kindertijd. Mijn jeugd bestond uit zeilen, polsstokspringen, schaatsen en andere buitenactiviteiten. Pas later heb ik kunst leren ontdekken.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Ik spreek kunstenaars en collega’s en bezoek ateliers, galerieën, musea, biënnales en andere internationale manifestaties.”

Waar bekijkt u kunst het liefst?

“Een beurs is praktisch om veel dingen tegelijk te zien, maar tentoonstellingen zijn, mits goed gecureerd, inspirerender. Ik kan me het beste concentreren in een galerie of een museum.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Ik adviseer regelmatig bij aankopen. Het gaat dan vooral om unieke werken. Onlangs heb ik met het Stedelijk Museum Schiedam onder andere een indrukwekkend drieluik van Tjebbe Beekman gekocht en – heel toevallig – ook een drieluik van Herman de Vries, uit 1975.”

Waar koopt u: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“In galerieën en op kunstbeurzen, maar afgelopen jaar heb ik voor mezelf op Marktplaats een foto van Daan van Golden gekocht. Het is een foto uit zijn serie Youth is an Art. Met de foto’s volgde Van Golden het opgroeien van zijn dochter.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het eens zijn over een aankoop?

“Het is doorslaggevend. Ik werd eens verliefd op een werk van Erik Andriesse, een handgekleurde lino van een gitaarvis, heel expressief en krachtig. Mijn vrouw vond een afbeelding ervan in eerste instantie wat heftig. Ik ging met haar naar de galerie en gelukkig: zij was toen ook verkocht. Inmiddels hangt het al bijna twintig jaar in onze woonkamer.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“The Living Room, waar ik mijn eerste praktijkervaring heb opgedaan. Hij bestaat niet meer, maar was in de jaren tachtig succesvol met kunstenaars als Henk Visch, Peer Veneman, Harald Vlugt en Aldert Mantje, Rob Scholte, Fortuyn/O’Brien, Nour Eddine Jarram.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Als ik me tot één kunstenaar moet beperken: Yves Klein. Het liefst een blauw sponsreliëf waar je volledig in wordt opgezogen.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Marcel van Eeden die met afbeeldingen uit archieven en tekstfragmenten uit literatuur nieuwe verhalen maakt die zich afspelen in wat hij zijn ‘hiervoormaals’ noemt, in de tijd dat hij nog niet was geboren.”

“Daarnaast Roger Hiorns. Hij laat ons denken over onze verhouding tot materie en technologie. Helemaal fantastisch zijn de projecten waarvoor hij vliegtuigen begraaft.”

“Robby Müller met de films die hij heeft gemaakt met onder anderen Wim Wenders, Jim Jarmusch en Lars von Trier. Het licht, de gevoeligheid en de empathie.”

Een langere versie lezen of zelf kunst ­bekijken? galleryviewer.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden