PlusFilmrecensie

Cold Case Hammarsjköld: tragisch maar ook geestig

In 1961 stortte een vliegtuigje met VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld neer in het grensgebied van Zambia en het toenmalige Rhodesië. Alle zestien inzittenden kwamen om het leven.

Jos van der Burg
Cold Case Hammarskjöld. Beeld .
Cold Case Hammarskjöld.Beeld .

De Deense documentairemaker Mads Brügger gaat in Cold Case Hammarskjöld op zoek naar de waarheid over de ramp. Ongeluk of aanslag?

Hoe maak je een spannende documentaire over deze zaak van lang geleden, waarvan weinigen betwijfelen dat het een moordaanslag was? Laat dat maar over aan de inventieve en provocatieve Brügger.

In The Red Chapel (2009) loodste hij een fake Deens-Koreaans acteursduo Noord-Korea binnen. En in The Ambassador (2011) deed hij zich in de Centraal Afrikaanse Republiek voor als een grote ondernemer. Door zich niet als documentairemaker te presenteren, kon hij beter de corrupte gang van zaken achter de schermen laten zien.

Moordaanslag
In Cold Case Hammarskjöld trekt Brügger er met de Zweedse hulp­verlener Göran Björkdahl, die zich al jaren vastbijt in de zaak Hammarskjöld, op uit om de waarheid in de 'cold case' boven water te krijgen.

Natuurlijk weten ze dat ze zullen falen, want vele onderzoekscommissies gingen hen voor en kwamen niet met definitieve conclusies. Wel wijzen alle onderzoeken in de richting van een moordaanslag.

Ook Brügger twijfelt er niet aan en richt zich op de vraag in welke hoek de daders moeten worden gezocht. Wilden de westerse landen van Hammarsjköld af, omdat hij de dekolonisatie van Afrikaanse landen serieus nam?

Vond men hem een gevaar met zijn pleidooi voor werkelijke onafhankelijkheid en tegen (economisch) neokolonialisme? Of schoten rebellen in de afgescheiden Congolese provincie Katanga het vliegtuig uit de lucht? En welke rol speelde het racistische Zuid-Afrika, waarover de film een bizarre onthulling doet?

Parodie
Brügger houdt de kijker goed bij de les door steeds met een twist te komen, maar Cold Case Hammarskjöld is meer dan een documentaire over een moordmysterie. De film is ook een parodie op zulke documentaires. Dat Brügger en Björkdahl op de plaats van de ramp met een schop in de grond staan te spitten op zoek naar overblijfselen van het vliegtuig, is meer slapstick dan waarheids­vinding.

Waarom Brügger gekleed is als een vroegere koloniaal in de tropen wordt aan het einde duidelijk. Het klinkt raar, maar Cold Case Hammarsjköld is ondanks het tragische onderwerp ook geestig en amusant.

Cold Case Hammarskjöld
Regie Mads Brügger
Te zien in De Balie, Filmhallen, Kriterion, Rialto

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden