Plus

Coen Verbraak is voorlopig uitgekeken in de ziel

Interviewprogramma Kijken in de Ziel stopt. Coen Verbraak doet het licht uit met nog één reeks, met religieuze leiders.

Hannah Stöve
Coen Verbraak neemt afscheid met een reeks interviews met religieuze leiders Beeld Lilian van Rooij
Coen Verbraak neemt afscheid met een reeks interviews met religieuze leidersBeeld Lilian van Rooij

Na negen jaar en vijftien series houdt Coen Verbraak op met zijn veelgeprezen interviewserie over boeiende beroepsgroepen.

Toen Kijken in de Ziel in 2009 begon, had hij het plan om psychiaters te interviewen en daarmee basta. Die afleveringen werden zo goed gewaardeerd dat Verbraak serie na serie mocht maken.

Zijn interviewstijl en het format vielen in de prijzen: in 2013 kreeg hij een Sonja Barend Award voor het gesprek met ABN ­Amrotopman Rijkman Groenink, in 2010 werd het programma de Zilveren Nipkowschijf toebedeeld voor het beste televisieprogramma van het jaar.

"Niemand heeft gezegd dat ik moest stoppen, niet de netmanager of de NTR. Ik wilde het zelf," zegt Verbraak. "Ik heb psychiaters, voetbaltrainers, rechters, artsen, strafpleiters, politici, topondernemers, journalisten, militairen, premiers, wetenschappers en schrijvers geïnterviewd. En dat is meteen ook de reden waarom dit de laatste serie is."

Niet slapen 's nachts
De beroepsgroepen die kampen met de grootste morele dilemma's heeft hij nu zo'n beetje allemaal aan de overkant van zijn tafeltje gehad.

"De rechter die levenslang oplegt voor iets waar hij niet bij is geweest, een dokter die ophoudt met een behandeling, de F16-vlieger die een dorp bombardeert: dat zijn dilemma's waar ik niet eens van zou kunnen slapen. Dat is toch van een andere orde dan een serie met acteurs over het instuderen van Shakespeare."

Verbraak liep al even rond met het idee om te eindigen met religieuze leiders. "Alle series gingen over aardse dingen. Met topondernemers sprak ik over geld en leiderschap, met artsen over gezondheid. Over de echte grote vragen van het bestaan - waarom zijn wij hier, zijn wij hier met een reden, bestaat God? - wilde ik een keer praten met mensen die daar misschien iets meer over weten dan ik."

Vanaf maandag zijn interviews te zien met rabbijnen, imams, predikanten, een hindoepriester, een bisschop, een rooms-katholieke zuster en twee boeddhistische leraren.

Die gaan erover hoe hun leven praktisch in elkaar zit, hoe strikt ze hun geloof belijden en hoe letterlijk ze hun ­geschriften nemen. Ook de hete hangijzers komen voorbij: extremisme, ­homoseksualiteit, euthanasie en abortus.

Ondanks het zelfverkozen slot bezorgt het afscheid van Kijken in de Ziel Verbraak een gevoel van weemoed.

"Het is een prachtig project geweest, waar ik enorm van heb genoten. Ook voor mezelf waren het heel bijzonder inkijkjes. Ik neem afscheid van iets wat me heel dierbaar is."

Nieuw programma
Een van zijn favorieten is de serie met militairen, van vorig jaar. "Dat zijn mannen waarvan ik dacht: kom ik ooit door het uniform heen, en bij dat hart terecht? Terwijl in die serie de meeste tranen zijn gevloeid. Ik vind het mooi dat die generaals en duikbootcommandanten zich kwetsbaar op durfden te stellen."

Verbraak is overigens nog lang niet klaar met interviewen. Volgend jaar is hij op tv te zien met een gloednieuw programma. "Bovendien: in Hilversum is niets in beton gegoten. Misschien komt er ooit nog eens een special van Kijken in de Ziel. Maar het reguliere karakter van elke zomer een zesdelige serie, dat is voorbij."

Kijken in de Ziel - Religieuze leiders (NTR), vanaf maandag wekelijks om 21.10 uur op NPO 2.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden