Plus

Coen Verbraak interviewt oud-premiers: 'In de VS blijf je Mister President, hier niet'

In een bijzonder tweeluik van Kijken in de Ziel praat Coen Verbraak met voormalig premiers Dries van Agt, Wim Kok en Jan Peter Balkenende.

Dennis Jansen
Coen Verbraak praat openhartig met drie oud-premiers Beeld Lilian van Rooij
Coen Verbraak praat openhartig met drie oud-premiersBeeld Lilian van Rooij

"De interviews bieden een kijkje in hun periode als premier, maar ook in hun persoonlijke leven," zegt Coen Verbraak.

"In het geval van Jan Peter Balkenende gaat het over de oorlog in Irak, de Lijst Pim Fortuyn en zijn tijd met PvdA-leider Wouter Bos: hoe ze elkaar in de verkiezingscampagne beschimpten en later samen verder moesten."

"Of hoe hij orde moest houden in de ministerraad als bijvoorbeeld Bert Koenders, Frans Timmermans en Maxime Verhagen met elkaar zaten te kletsen. Hij vertelt welke impact sommige beslissingen hadden op het gezin, de schaduwkanten van het premierschap."

Het gewone leven
"Dat er op het Malieveld werd gedemonstreerd en zijn dochter van vijf de spandoeken met de beeltenis van haar vader zag, waarop het bloed uit zijn ogen droop. En dat zij dan aan haar vader vroeg: 'Pap, ben jij dat op die tekening?'"

"De drie mannen vertellen ook allemaal hoe je na het premierschap weer aan het gewone leven begint. Dat ze op straat erachter komen dat ze geen geld bij zich hebben. Of een parkeerplekje moeten zoeken, want tsja, dat is met een dienstauto niet aan de orde."

"Kijk, in Amerika blijf je tot je dood dear Mister President, daar word je ook zo aangesproken. Jimmy Carter heeft bijvoorbeeld nog steeds een eigen chauffeur, een kantoor. Dat blijft. In Nederland is daar geen sprake van."

"Wim Kok vertelt hoe dat gaat. Dat hij op zijn laatste werkdag door bewakers naar huis werd gereden. Dat mocht zijn eigen chauffeur niet doen, want het was in 2002, kort na de dood van Pim Fortuyn. Een dreigende sfeer, hij werd streng bewaakt."

"Maar diezelfde dag stond hij 's middags al in Albert Heijn. Onbewaakt, want ja, dat is Nederland. Nu hij geen premier meer is, loopt hij ook geen risico."

Geraakt door de bliksem
"Dries van Agt zat ooit aan een ­onderhoud met Deng Xiaoping, de Chinese leider in die tijd. Van Agt vertelde dat naast hun bank een kwispedoor stond, zo'n soort pisbak waar - en ik citeer hem - je af en toe een fluim op los kon laten. Dat deed Deng Xiaoping zeer kwistig, waarop ik vroeg of hij er ook in spuugde. 'Nou, nee,' zei Van Agt toen. 'Ik had de techniek er niet voor en was als de dood dat ik ernaast zou spugen.'"

"Van Agt vertelde ook dat hij te laat was voor het lunchbezoek bij de Franse president Giscard d'Estaing. De Cess­na waarmee hij vloog, was geraakt door de bliksem, dus die moest terug om geïnspecteerd te worden."

"Toen hij aankwam op de Champs Elysées zei Van Agt: J'ai eu un coup de foudre. Letterlijk: inslag van de bliksem. D'Estaing keek verbaasd. Later hoorde Van Agt dat het 'ik ben op slag verliefd geworden' betekende."

Kijken in de ziel: Premiers, woensdagavond en 10 januari, NPO 2, 21.15 uur

Jan Peter Balkenende, CDA-premier van 2002 tot en met 2010 Beeld Jean-Pierre Jans
Jan Peter Balkenende, CDA-premier van 2002 tot en met 2010Beeld Jean-Pierre Jans

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden