Coen Verbraak hekelt interviewskills Linda de Mol

'Kijkers trek je blijkbaar alleen met mensen als Linda de Mol. Daar hol je het genre behoorlijk mee uit.' Dat zegt interviewer Coen Verbraak zaterdag in het AD. Het verdwijnen van lange interviews op tv gaat hem aan het hart.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Verbraak vindt het jammer dat er weinig ruimte meer is op tv voor lange interviews, behalve als Linda de Mol ze doet. 'Die ligt altijd in een deuk om zichzelf. Dat is niet mijn ding', zegt hij daarover. Interviewen is een vak apart, stelt hij. 'Wat Linda maakt is een gezellig kletsprogramma. Daar is een groot publiek voor. Maar het is echt iets anders dan interviewen.'

Verbraak heeft zelf een zwak voor Adriaan van Dis. 'Die wist van een interview echt een gesprek te maken.' Ook bewondert hij de sfeer die Matthijs van Nieuwkerk weet op te roepen. 'Hij geeft je als gast echt het idee dat je zijn dag goedmaakt, omdat jij daar zit. Dat is niet waar natuurlijk, het is een talent.'

Vreemde eend
Een 'vreemde eend in de bijt' noemt de 47-jarige Verbraak zich. Zo heeft hij bijvoorbeeld geen redactie. Hij bedenkt zelf wie zijn gasten moeten zijn, nodigt ze zelf uit en doet zijn eigen research. Samen met een editor monteert hij de gesprekken met psychiaters, artsen, advocaten en voetbaltrainers, die vaak zo'n drie uur hebben geduurd. 'In Hilversum vinden ze me maar een rare vogel. Daar wordt alles voor je voorbereid', zegt hij.

Coen Verbraak won in 2010 de Zilveren Nipkowschijf voor zijn interviewprogramma Kijken in de Ziel. In de zesde serie van het programma dat op 22 juli van start is gegaan, legt hij topondernemers als Rijkman Groenink en Jeroen van der Veer op de pijnbank.

null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden