Plus

Cobra Museum niet meer zeker van steun Amstelveen

De bijzondere subsidierelatie die de gemeente Amstelveen onderhoudt met het Cobra Museum komt ten einde. Dat blijkt uit een collegebrief van vorige week.

Edo Dijksterhuis
Financiële steun aan het Cobra Museum is niet meer vanzelfsprekend voor Amstelveen. Beeld ANP
Financiële steun aan het Cobra Museum is niet meer vanzelfsprekend voor Amstelveen.Beeld ANP

Vanaf 1 januari 2024 kan het museum niet meer automatisch rekenen op de jaarlijkse bijdrage van circa 1,2 miljoen euro die de instelling krijgt sinds 2007. Het museum wordt dan opgenomen in de reguliere subsidiecyclus waarbij iedere vier jaar een aanvraag voor een bijdrage moet worden gedaan.

“We praten al langer met de gemeente en wisten dat er veranderingen aan zaten te komen, dus een verrassing is het niet,” stelt Stefan van Raay. Van Raay was interim-directeur tussen 2018 en medio 2020, en neemt sinds begin dit jaar waar voor directeur Lillian Bóza die tijdelijk is uitgevallen door Covid-19. “Het museum zal in de toekomst worden behandeld net als alle andere culturele instellingen. Wel hopen we ongeveer dezelfde steun te blijven ontvangen.”

Bruidsschat

Het Cobra Museum is opgericht in 1995 en gebouwd met steun van lokale ondernemers en particulieren. De gemeente Amstelveen deed een bijdrage van 9 miljoen euro, die werd belegd bij de Bank Nederlandse Gemeente toen de rente hoog was. De rente plus huursubsidie vormden jarenlang ongeveer de helft van de inkomsten van het museum.

Kunst van de beweging Cobra en daarop geïnspireerd werk staat centraal in de exposities. Beeld Peter Tijhuis
Kunst van de beweging Cobra en daarop geïnspireerd werk staat centraal in de exposities.Beeld Peter Tijhuis

De gemeente wil haar bruidsschat nu terug. Ze heeft het beëindigen van de uitzonderlijke subsidierelatie ruim van tevoren aangekondigd zodat het museum de tijd krijgt om toekomstscenario’s te ontwikkelen.

Innovatief

De aanpassing van de subsidierelatie is onderdeel van het coalitie­akkoord 2018-2022. Daarin staat dat de gemeente van grote culturele instellingen meer bedrijfsmatig en innovatief functioneren verlangt. In 2018 was vastgesteld dat het Cobra Museum zich in een financieel neerwaartse spiraal bevond. Met de museum­directie werd toen afgesproken dat de financiën op orde zouden worden gebracht. Bovendien zou er een substantiële toekomstvisie ontwikkeld worden met extra aandacht voor lokale binding, waarvan het college nu zegt die nog niet te hebben gezien.

Volgens Van Raay is de financiële situatie van het museum stabiel. Maar de jaarrekening 2019 vermeldt over 2018 bijna 463.000 euro verlies en in 2019 zo’n 367.000 euro, inclusief eenmalige reorganisatiekosten. Volgens Van Raay is de accountant nu bezig met de cijfers van 2020 en pakt dat jaar positiever uit ‘met een keurig bedrag in de zwarte cijfers’.

Frida Kahlo

In zijn periode als interim-directeur had Van Raay een uitgebreid meer­jarenplan ontwikkeld. Hij verbaast zich over de gemeentelijke klacht dat het museum geen visiestuk heeft. “Ik heb alle activiteiten vanaf 2018 op een rijtje gezet en die lijst naar raadsleden gestuurd. Sommigen vonden juist dat we wel heel veel lokale activiteiten ondernamen. Maar ons tentoonstellingsprogramma is natuurlijk zowel lokaal als regionaal en nationaal. Een tentoonstelling zoals de aanstaande van Frida Kahlo en Diego Rivera heeft zelfs internationale uitstraling.”

Het kunstenaarspaar Frida Kahlo en Diego Rivera had een complexe relatie, die door in het werk van Kahlo soms zichtbaar is. Beeld Courtesy of The Jacques and Natasha Gelman Collection of 20th Century Mexican Art and The Vergel Foundation/INBAL-Secretaría de Cultura. © 2021 Banco de Mexico Diego Rivera Frida Kahlo Museums Trust, Mexico DF c/o Pictoright Amsterdam 2021
Het kunstenaarspaar Frida Kahlo en Diego Rivera had een complexe relatie, die door in het werk van Kahlo soms zichtbaar is.Beeld Courtesy of The Jacques and Natasha Gelman Collection of 20th Century Mexican Art and The Vergel Foundation/INBAL-Secretaría de Cultura. © 2021 Banco de Mexico Diego Rivera Frida Kahlo Museums Trust, Mexico DF c/o Pictoright Amsterdam 2021

Dat soort publiekstrekkers wil het Cobra Museum minstens één keer per jaar blijven maken. Gevraagd naar andere plannen, geeft Van Raay aan te denken over mogelijk meer functies binnen het museum. “Maar voordat we beginnen te brainstormen willen we weer gewoon open.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden