Clubscene steeds braver

''De wildheid uit de tijd van de Roxy is nu in banen geleid'', concludeert Floor van Bakkum van Jellinek Preventie. Foto GPD Beeld
''De wildheid uit de tijd van de Roxy is nu in banen geleid'', concludeert Floor van Bakkum van Jellinek Preventie. Foto GPD

AMSTERDAM - De Amsterdamse clubscene wordt steeds braver. Snuivers, slikkers en blowers zijn in de minderheid. Daar staat tegenover dat meer alcohol wordt gedronken. Dat blijkt uit de peiling die de Universiteit van Amsterdam (UvA) in opdracht van de Jellinek onder jongeren houdt, genaamd Antenne 2008.

''De wildheid uit de tijd van de Roxy is nu in banen geleid. Het uitgaansleven is meer gecontroleerd en de clubs en party's moeten aan allerlei veiligheidseisen voldoen,'' zegt Floor van Bakkum van Jellinek Preventie. ''Er is nauwelijks nog een undergroundbeweging. Die is net als de rafelranden van de stad verdwenen,'' stelt Ton Nabben, drugsonderzoeker bij de UvA.

Vijf jaar geleden, toen het clubcircuit ook werd onderzocht, spraken de onderzoekers al van 'een nieuwe nuchterheid' wat betreft drugs in het uitgaansleven. Die trend heeft zich voortgezet, constateren ze. ''De laatste jaren ligt het gebruik van de meeste middelen op een stabiel niveau en is drugsgebruik op een doorsnee clubavond in Amsterdam eerder uitzondering dan regel.''

Alcohol blijft nummer één. 97 procent van de clubbezoekers zegt de laatste maand te hebben gedronken. Bier en wijn maken plaats voor nieuwe drankjes. Prosecco is de nieuwe rosé. Ook onder jongeren met een niet-westerse achtergrond zijn drinkers in de meerderheid. Van het uitgaanspubliek houdt slechts één op tien het op iets fris. De rest drinkt gemiddeld zes glazen alcohol. Ruim de helft drinkt ook voor het uitgaan.

De mannen drinken vaker en gemiddeld meer, ook als ze cocaïne gebruiken. In jargon: 'de natte snuivers'. Jongeren die met de auto naar huis gaan, drinken minder.

Van Bakkum van Jellinek: ''Het alcoholgebruik is voor ons bij de Jellinek reden meer jongeren naar de zelfhulp te krijgen via onze site www.jellinek.nl, opdat ze zelf kunnen minderen of stoppen.''

Ongeveer zestig procent van de clubbezoekers rookt. Maar de tijd dat iedereen een pakje per dag verstookte, is voorbij. De helft van hen rookt elke dag, de andere helft steekt alleen een sigaret op tijdens het uitgaan. Toch heeft het rookverbod in het uitgaansleven weinig problemen opgeleverd, stellen de onderzoekers. Overigens is het aantal dagelijkse rokers sinds 1995 bijna gehalveerd.

Ook het gebruik van cannabis en wiet heeft zich gestabiliseerd. Een minderheid van 39 procent zegt de laatste maand nog geblowd te hebben. ''Bovendien stoppen meer uitgaanders met blowen als ze ouder worden,'' zegt Nabben.

Xtc blijft een populair middel onder een grote groep clubbezoekers. Het wordt voor speciale momenten bewaard. Eén op de vijf is een regelmatig gebruiker. Steeds vaker wordt ook MDMA-poeder gebruikt, de werkzame stof in xtc. Cocaïne is alleen onder de trendsetters even populair als xtc, maar minder onder de grote groep.

Toch houden acht op de tien clubbezoekers het alleen bij een drankje of een joint. Andere illegale middelen worden nauwelijks meer gebruikt. Speed (amfetamine) speelt een marginale rol, ook omdat het spul moeilijk te krijgen is. Methamfetamine, een soort superspeed, is alleen in omloop op sommige plekken in het homocircuit. Andere middelen als GHB, het psychedelische narcosemiddel ketamine, lachgas en psychedelische middelen als lsd, paddo's en DMT worden alleen in kleine kring gebruikt.

Werpen het Nederlandse drugsbeleid en de latere strenge drugscontroles vruchten af? Nabben betwijfelt het: ''Ik denk dat het eerder met het tijdsbeeld te maken heeft. De daling was al ingezet voordat de strengere controles begonnen.''

In de monitor worden al zestien jaar de trends in uitgaan en alcohol- en druggebruik bij jonge Amsterdammers gevolgd. Het afgelopen jaar werden 32 bezoekers en professionals in het uitgaansleven twee maal geïnterviewd.

Daarnaast werd onderzoek gedaan onder diverse groepen jongeren en vulden 646 clubbezoekers een vragenlijst in. (FRANS BOSMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden