Claim erven Katz deels afgewezen

De kunsthandel van Nathan Katz in Dieren. Foto GPD Beeld
De kunsthandel van Nathan Katz in Dieren. Foto GPD

AMSTERDAM - Erfgenamen van de joodse gebroeders Katz, kunsthandelaren in Dieren en Bazel, kunnen geen aanspraak maken op 31 schilderijen uit de Nederlandse museumcollectie die zij claimden.

De Restitutiecommissie gaf donderdag een negatief advies over een deel van de omvangrijke claim die de erven hebben ingediend. De commissie adviseert de minister van Cultuur over claims op geroofde kunst tijdens de Tweede Wereldoorlog die nu in Nederlands bezit is.

Uit onderzoek blijkt dat in het geval van 31 geclaimde werken onvoldoende aanwijzingen zijn dat ze tijdens de bezettingsjaren inderdaad eigendom waren van de kunsthandel van de gebroeders Katz of van de gebroeders zelf, aldus de Restitutiecommissie. Sommige werken behoorden in de jaren dertig weliswaar tot de handelsvoorraad van de kunsthandel, maar waren al voor het begin van de oorlog doorverkocht. Ook bewaarden de gebroeders Katz enkele kunstvoorwerpen voor andere eigenaren.

De erfgenamen van Katz eisten via een Amerikaanse advocaat twee jaar geleden 227 schilderijen die door de Nederlandse staat zijn uitgeleend aan Nederlandse musea. Bij 31 werken kon de Restitutiecommissie snel achterhalen dat ze niet van de de kunsthandel waren. Het gaat om schilderijen van onder anderen Jan van Goyen, Frans Hals en Govert Flinck. Het onderzoek naar de andere 196 claims loopt nog.

De Katzclaim leidde tot ongerustheid bij musea, die vrezen dat ze een deel van hun collectie moeten afstaan. In 2006 kregen de erfgenamen van de joodse kunsthandelaar Goudstikker 202 door de nazi's geroofde schilderijen terug. Die waren na de oorlog in Nederlands bezit gekomen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden