PlusGallery Viewer

Christie’s-medewerker Luuk Hoogewerf: ‘Als je meer ziet, kun je oordelen’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Voor Luuk Hoogewerf (30), werkzaam bij Christie’s in Amsterdam, betekent kunst studeren en heel veel zien. ‘Een getraind oog ziet meer.’

Manuela Klerkx en Oscar Van Gelderen
Ben Edmunds: An Appetite for the Absolute (2020), Tatjana Pieters. Beeld gallery viewer
Ben Edmunds: An Appetite for the Absolute (2020), Tatjana Pieters.Beeld gallery viewer

Wat betekent kunst voor u?

“Kunst is een verrijking. Van elk werk dat bij ons thuis aan de muur hangt, of onder het bed ligt, word ik ontzettend blij. Daarnaast is kunst een fundamenteel onderdeel van mijn werk als specialist bij veilinghuis Christie’s – het grootste ter wereld.”

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?

“Mijn ouders zullen uiteraard beweren van wel, maar dat is zeker niet zo. Het Dalí Museum in Figueres bezoeken tijdens een vakantie in Spanje telt niet. Kunst betekent: studeren en heel, heel veel zien. Ik ging kunstgeschiedenis studeren omdat ik tijdens mijn tussenjaar een bijzondere interesse ontwikkelde voor moderne kunst en de daaraan gerelateerde markt.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“The Art Newspaper, Artnet, The Baer Faxt en, uiteraard, Instagram. Ik kan mijzelf volledig verliezen in het scrollen door Instagram. Maar het échte wel en wee in de kunstwereld kom je te weten door met mensen te kletsen. Opening na opening. Ik beschouw het bezoeken van galeries, musea en beurzen als een fundamenteel onderdeel van mijn werk.”

Daniel van Straalen: - Seasonal Greetings (2019), Galerie Stigter Van Doesburg. Beeld gallery viewer
Daniel van Straalen: - Seasonal Greetings (2019), Galerie Stigter Van Doesburg.Beeld gallery viewer

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Ik bezoek wekelijks musea, galeries en kunstenaars in binnen- en buitenland. Een getraind oog ziet meer en als je meer ziet, kun je vergelijken, oordelen. Het liefst bezoek ik musea en dan specifiek de vaste collectie.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Te vaak! Ik ben bijzonder impulsief als het gaat om kunst kopen. Tijdens een bezoek in 2019 aan de Rundgang, de open dagen van de kunstacademie van Frankfurt, heb ik een schilderij gekocht van Eric Powell. Een impulsieve aankoop, maar het werk begint me steeds meer te bevallen. Ik koop het liefst unieke werken en ik probeer mezelf ook niet te beperken.”

Luuk Hoogerwerf: ‘Van elk werk dat bij ons thuis aan de muur hangt, of onder het bed ligt, word ik ontzettend blij.’ Beeld gallery viewer
Luuk Hoogerwerf: ‘Van elk werk dat bij ons thuis aan de muur hangt, of onder het bed ligt, word ik ontzettend blij.’Beeld gallery viewer

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Het leukste vind ik om werk direct van de kunstenaars te kopen. Online biedt ook vaak uitkomst. Ik probeer waar mogelijk een kunstenaar te volgen, en nooit maar één werk van iemand te kopen. Daarnaast word ik steeds actiever op veilingen. Vergeleken met een galerie zijn de kunstwerken die ik koop op de veiling koopjes.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“We hoeven het niet noodzakelijk eens te zijn maar wat er thuis aan de wand hangt, moet hij wel leuk vinden.’’

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“GoMulan Gallery in Amsterdam en Tatjana Pieters in Gent. Twee totaal verschillende galeries, maar Mulan en Tatjana hebben beide een uitstekend oog en een goede visie.”

Ricardo van Eyk: Decoy I (2020), tegenboschvanvreden. Beeld gallery viewer
Ricardo van Eyk: Decoy I (2020), tegenboschvanvreden.Beeld gallery viewer

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Ik heb een enorme verlanglijst, maar bovenaan mijn lijst staat de stalen kubus Die uit 1962 van de Amerikaanse kunstenaar Tony Smith. Smith veranderde radicaal hoe een sculptuur eruit kan zien, hoe ze gemaakt en begrepen kan worden. Na het zien van dit werk, in het Whitney Museum of American Art in 2015, begreep ik hoe minimalisme mijn gevoel voor tijd en ruimte kan beïnvloeden.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Ik heb het werk van Ben Edmunds voor het eerst gezien op Art Rotterdam in de Van Nelle Fabriek. The devil is in the detail. Daniel van Straalen: ik wil zijn Mega Lamellen! Ricardo van Eyk: What’s not to like?”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden