PlusSerierecensie

Christiane F. herleeft in gelikte dramaserie

Ab Zagt
Zes jonge verslaafden staan centraal in dramaserie We Children From Bahnhof Zoo. Beeld Amazon Prime
Zes jonge verslaafden staan centraal in dramaserie We Children From Bahnhof Zoo.Beeld Amazon Prime

Toen in 1978 het boek Christiane F., Wir Kinder vom Bahnhof Zoo verscheen, leverde dat geschokte reacties op. Nooit eerder was een zo ontluisterend beeld geschetst van de jongeren die in de jaren 70 en 80 bij het Berlijnse station Bahnhof Zoo hun leven vergooiden aan drugs en prostitutie. Vooral de leeftijd van de hoofdpersoon, de destijds 14-jarige Christiane Felscherinow, die putte uit eigen ervaringen en die van haar vriendenkring, was opzienbarend.

Drie jaar later kwam er een speelfilmversie, waarvoor David Bowie, het idool van de jonge verslaafden, een speciaal optreden opnam. De heftigheid van het boek werd in de film nog versterkt.

Ambitieuze aanpak

Veertig jaar later wordt het verhaal van Christiane nog een keer verteld, in een dramaserie die uit acht delen van zo’n 50 minuten bestaat. Het is een ambitieuze aanpak van de makers, die een indrukwekkend tijdsbeeld schetsen van het toenmalige Berlijn. Ook gaan zij dieper in op de achtergronden van de zes jonge verslaafden, van wie de familieomstandigheden ruim aan bod komen.

Zo is Christiane afkomstig uit een verbrokkeld gezin waar haar vader een dromerige fantast blijkt te zijn. Haar moeder heeft een buitenechtelijke verhouding en ziet met lede ogen aan dat haar dochter van haar afdrijft en verzeild raakt in een kring van jonge mensen die allemaal kampen met ellende in de eigen familie.

Drugsroes

Wir Kinder vom Bahnhof Zoo – Amazon Prime hanteert de Engelse titel: We Children From Bahnhof Zoo – heeft duidelijk sociologische tendenzen, maar ziet er ook gelikt uit, zeker als de aan heroïne verslaafde kinderen in hun drugroes fantasie en werkelijkheid door elkaar halen. De serie zit vol met scènes van spuitende gebruikers, waarbij het injecteren zeer close wordt getoond.

De inhoud heeft ook een soapgehalte, zeker gezien de onderlinge liefdesperikelen van de verslaafden die breed worden uitgemeten. Toch is van verheerlijken van drugsgebruik, waarvan de makers in Duitsland werden beschuldigd, zeker geen sprake. De feiten spreken voor zich.

Dramaserie
Wir Kinder vom Bahnhof Zoo
Te zien op Amazon Prime Video

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden