Recensie

Choreografe Conny Janssen zoekt contrast met oude voorstellingen (****)

Conny Janssen zoekt het contrast: de Rotterdamse choreografe zette haar grotestadsportret I'm here uit 2005 tegenover het intieme Álbum Familiar uit 2001.

Ook al bereikt de voorstelling als geheel niet helemaal de beoogde wisselwerking, beide stukken hebben genoeg kwaliteit om een programma lang te boeien Beeld Het Parool

In I'm here zien we mensen die elkaar in een decor vol grijstinten voorbijrennen. In Álbum Familiar zitten we in een warmbloedig danscafé, waar de aanwezigen een geschiedenis delen. I'm here wordt gedomineerd door projecties van Rotterdamse stadsgezichten en een unheimische elektronische soundscape. In Álbum Familiar is het podium verkleind met een wand van fotoportretten, terwijl eenmansorkest Beppe Costa zwoel mediterrane liederen brengt. I'm here is afstandelijk. Álbum Familiar is uitnodigend.

Toch is het contrast niet zo sterk als Janssen misschien zou willen. De stad die zij tegenover de buurtkroeg zet, is een wat onpersoonlijke, moderne binnenstad. We blijven op hipsterterrein, komen niet in de buurt van stadsgevangenissen als Molenbeek, Saint-Denis of Clichy.

Ook al bereikt de voorstelling als geheel niet helemaal de beoogde wisselwerking, beide stukken hebben genoeg kwaliteit om een programma lang te boeien. Janssen is een kei in het ensceneren van ontmoetingen tussen mensen, van momenten waarop zichtbaar een vonk overspringt.

Vooral als die momenten zo prachtig worden gedanst als door het ensemble dat Janssen heeft verzameld: duidelijk herkenbare individuen die stevig genoeg in hun schoenen staan om zich te laten opnemen in een krachtig collectief.

I'm Here & Álbum Familiar

Ons oordeel: ★★★★☆
Van: Conny Janssen Danst
Gezien: 22/11, Rotterdamse Schouwburg
Nog te zien: 29-30/11, Stadsschouwburg
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden