Choreograaf en kunstenaar Koert Stuyf (82) overleden

In zijn woonplaats Amsterdam is beeldend kunstenaar en choreagraaf Koert Stuyf op 82-jarige leeftijd overleden. Hij richtte samen met zijn vrouw Ellen Edinoff de stichting Eigentijdse Dans op in 1964.

Het Parool
Koert Stuyf en Ellen Edinoff in de galerie van Rob Malasch in 2011.  Beeld  Jan van Breda
Koert Stuyf en Ellen Edinoff in de galerie van Rob Malasch in 2011.Beeld Jan van Breda

De vader van Koert Stuyf was een brandweerman met een diepe liefde voor de dans. Gevolg: alle vijf de kinderen uit het gezin uit Amsterdam-Noord belandden in de professionele danswereld. Van hen werd Koert het beroemdst. Zaterdagnacht overleed de choreograaf en beeldend kunstenaar in zijn woning aan het Staalmanpark. Hij was 82.

Na een periode aan het Ballet van de Lage Landen vertrok Stuyf aan het eind van de jaren vijftig met een beurs naar The Juilliard School in New York, waar hij studeerde bij onder anderen Martha Graham en Merce Cunningham. Vooral de laatste zou zijn dansopvatting diepgaand beïnvloeden. Net als Cunningham stond Stuyf voor totale abstractie van de dans, waarin traagheid en stilte centraal stonden. “Ik wil niets vertellen. Dat is helemaal niet interessant,” zei hij in 2012 in deze krant.

In New York leerde hij zijn latere echtgenote Ellen Edinoff (1944-2013) kennen. Bij terugkomst richtten ze samen de stichting Eigentijdse Dans op, die opzien baarde met voorstellingen als Mutation (1969), waarin dansers in grote eieren uiterst langzaam een heuveltje trachtten op te rollen.

In 1974 hield het op, althans in het openbaar. Stuyf ging schilderen en Edinoff bleef dansen, maar zonder publiek. In 2012 traden ze samen nog eenmaal op, in de Stadsschouwburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden