Charlotte Mutsaers wint P.C. Hooft-prijs 2010

Charlotte Mutsaers tijdens de uitreiking van de Libris Literatuurprijs in mei. ANP Beeld
Charlotte Mutsaers tijdens de uitreiking van de Libris Literatuurprijs in mei. ANP

DEN HAAG - De P.C. Hooft-prijs 2010, een oeuvreprijs die dit jaar bestemd is voor proza, is toegekend aan schrijfster, essayiste en beeldend kunstenaar Charlotte Mutsaers (Utrecht, 1942). Dat heeft het bestuur van de stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde maandag bekendgemaakt. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro.

Het proza van Mutsaers is onmiskenbaar het werk van een dubbeltalent, stelt de jury. ''Zo geduldig als een schilder de materiële wereld beklopt en aftast, zo precies plooit Mutsaers haar teksten rondom concrete voorwerpen als een rok, een dennenappel of een mobiele telefoon. Geen wonder dus dat haar teksten zeer beeldend zijn.''

Mutsaers krijgt deze prijs voor haar 'verhalend proza', maar het is volgens de jury onmogelijk haar romans los te denken van essaybundels als Paardejam en Zeepijn. ''Haar speelse essayistiek ligt in het verlengde van haar verhalend proza, en vice versa. Al haar werk komt tenslotte voort uit eenzelfde mentaliteit, eenzelfde manier van in het leven staan. En een belangrijk onderdeel van deze levenshouding is de gepassioneerde omgang met de literatuur.''

Uitreiking
Haar oeuvre is ''een groot impliciet pleidooi voor de verwondering, de betovering, de onbevangenheid, het enthousiasme.'' Charlotte Mutsaers schreef tot nu toe twaalf boeken. In 1983 maakte ze haar debuut met Het circus van de geest. Haar eerste roman was De markiezin (1988), gevolgd door Rachels rokje (1993). Haar bekende essaybundels zijn Kersebloed (1990), Paardejam (1996) en Zeepijn (1999).

Het werk van Mutsaers werd eerder bekroond, onder andere met de Jacobus van Looy-prijs en de Constantijn Huygens-prijs, beide prijzen voor een geheel oeuvre. De schrijfster krijgt de P.C. Hooft-prijs volgend voorjaar uitgereikt, waarschijnlijk op 20 mei. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden