Charlotte Köhler Prijzen 2012 toegekend

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft de Charlotte Köhler Prijzen 2012 toegekend aan Daan Roosegaarde, Shift Architecture Urbanism en Guido van der Werve. Dat meldde de organisatie vandaag. Deze culturele aanmoedigingsprijzen van elk 20.000 euro worden op 5 juli uitgereikt in Amsterdam.

Charlotte Köhler in 1965. Beeld ANP Kippa
Charlotte Köhler in 1965.Beeld ANP Kippa

De prijzen zijn bedoeld voor jonge, talentvolle beeldend kunstenaars, vormgevers en architecten. Roosegaarde is in de prijzen gevallen omdat hij naar het oordeel van de jury zich heeft geprofileerd op de grensgebieden van beeldende kunst, vormgeving en architectuur.

'Daan Roosegaarde maakt met zijn Studio Roosegaarde interactieve installaties die bewegen tussen verschillende disciplines als vormgeving, kunst en architectuur', staat in het juryrapport. 'De installaties programmeren de ruimte, onttrekken er energie aan, vullen ze met betekenis.'

Shift Architecture Urbanism richt zich op architectuur, verstedelijking en ruimtelijk ordening. Het Rotterdamse bureau krijgt de prijs onder meer, omdat het 'geëngageerde stedenbouwkundige projecten' ontwerpt.

Beeldend kunstenaar Guido van der Werve maakt korte poëtische films waarin hij zelf de hoofdrol speelt en die vaak een relatie hebben met muziek. 'Hij slaagt erin de schoonheid van een idee tot het einde toe te handhaven in zowel puntige als romantische vertellingen', aldus de jury.

De Charlotte Köhler Prijzen zijn bij legaat ingesteld door de actrice Charlotte Köhler. In de oneven jaren worden drie jonge theatermakers geselecteerd en in de even jaren drie kandidaten uit de beeldende kunsten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden