PlusFilmrecensie

Charlie Chaplin was meer dan de karikatuur met de bolhoed, blijkt uit deze documentaire

Wie aan Charlie Chaplin denkt, denkt al snel aan zijn personage The Tramp. De documentaire The Real Charlie Chaplin biedt een omvattende kijk op de complexe man achter dit personage.

Roosje van der Kamp
Charlie Chaplin is synoniem geworden met The Tramp, het beroemde personage dat hij bedacht en vertolkte. Beeld
Charlie Chaplin is synoniem geworden met The Tramp, het beroemde personage dat hij bedacht en vertolkte.

De documentaire The Real Charlie Chaplin begint met een waarschuwing: “Probeer de Charlie Chaplins die je tegenkomt niet aan elkaar te linken. Er zijn er te veel van.” De ‘echte’ Charlie Chaplin waarover de documentaire in de titel spreekt, bestaat dus helemaal niet. Of op z’n minst heeft de echte Chaplin tegenstrijdige kwaliteiten en is hij niet in een zin te vatten of beschrijven.

Chaplin lijkt op het monster van Frankenstein: zoals het monster synoniem is geworden met zijn maker (we noemen het monster van Frankenstein immers vaak Frankenstein), is Chaplin synoniem geworden met het personage dat hij bedacht en vertolkte. Als je aan Chaplin denkt, zie je waarschijnlijk zijn personage The Tramp voor je: snor, bolhoed, strak jasje, losse broek, grote schoenen. Maar Chaplin zag er in het echte leven natuurlijk niet zo uit.

The Real Charlie Chaplin combineert archiefbeelden, geënsceneerde scènes en materiaal uit Chaplins films om dichter bij de man achter het personage te komen. De video-essaystijl van Peter Middleton en James Spinney (Notes on Blindness) is soms bijzonder effectief, vooral wanneer ze creatief omgaan met archiefmateriaal, maar op andere momenten is de stijl juist wat ongeïnspireerd, omdat het lijkt op alle video-essays die tegenwoordig op streamingplatforms als YouTube te bekijken zijn.

Desalniettemin biedt de film een omvattende kijk op Chaplin, inclusief de minder fijne delen van zijn leven en karakter. Dat blijkt nodig te zijn, want de ook media uit zijn tijd schetsten vaak een verkeerd beeld van Chaplin en de personen in zijn leven.

The Real Charlie Chaplin

Regie Peter Middleton, James Spinney
Te zien in De Balie, City, Eye, Filmhallen, Tuschinski

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden