Celstraf voor 'journaalkaper' Tarik Z.

'Journaalkaper' Tarik Z. heeft vandaag een gevangenisstraf gekregen van 2,5 jaar, waarvan 15 maanden voorwaardelijk . De rechtbank in Lelystad vindt hem schuldig aan gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit. Ook mag hij voorlopig niet in een straal van vijf kilometer van het Mediapark in Hilversum komen.

Tarik Z. in de journaalstudio Beeld anp
Tarik Z. in de journaalstudioBeeld anp

De straf is lager uitgevallen dan geëist. Het Openbaar Ministerie had vier jaar celstraf geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk. De rechter vond onder meer dat hoewel Z. zelf een mediapodium had gezocht, hij het niet had verdiend dat de beelden van hem in de journaalstudio werden uitgezonden zonder dat hij onherkenbaar was gemaakt. Ook heeft Z. verder geen strafblad.

De twintigjarige student drong op 29 januari netjes gekleed en gewapend de studio van het NOS Journaal binnen en eiste zendtijd. Het achtuurjournaal ging daardoor niet door.

Zendtijd
Z. eiste de zendtijd, omdat hij vond dat de NOS het nieuws manipuleerde, en daarmee de publieke opinie. Tijdens de zitting twee weken geleden noemde hij de omroep 'de spreekstoel waar veel leugens worden verkondigd'. Daarom ging hij met een gasalarmpistool naar Hilversum.

Bij de NOS-receptie gaf hij een briefje aan de portiers. Ook liet hij zijn wapen zien. Een beveiliger bracht hem naar een lege studio, zijn collega's sloegen in stilte alarm.

De politie arresteerde Z. in de studio. Die beelden gingen de wereld over. Z. moet van de rechtbank ook een vergoeding van in totaal duizenden euro's betalen aan de bewakers en de NOS.

Een groot deel van de straf is voorwaardelijk, omdat Z. heeft laten weten dat hij zijn boodschap nog steeds wil verkondigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden