Plus

Cécile Loreen (25) draagt alleen maar roze: 'De wereld is al zo grauw'

Cécile Loreen (25) draagt haar lievelingskleur elke dag. Na een minder gelukkige periode in haar leven was roze het enige wat haar opvrolijkte. 'Ik word als een magneet naar deze kleur toe getrokken.'

Esther Villerius
Cécile Loreen: 'Pas je je aan omdat anderen je niet accepteren of blijf je jezelf?' Beeld Jip Broeks
Cécile Loreen: 'Pas je je aan omdat anderen je niet accepteren of blijf je jezelf?'Beeld Jip Broeks

Cécile Loreen draagt sinds haar twaalfde voornamelijk roze. Gewoon, omdat ze er blij van wordt. En omdat de wereld al zo grauw is, vindt ze. "Ik zie mensen die alleen maar zwart dragen. Dat wordt algemeen geaccepteerd, maar ik vraag me af of ze het echt mooi vinden of dat het vooral een makkelijke keuze voor ze is."

"Roze is zo heerlijk voor het oog. De kleur geeft me een blij gevoel. Als ik iets zie wat roze is, word ik er als een magneet naartoe getrokken. Ik wil niet zeggen dat ik alles in die tinten mooi vind, maar het heeft dan wel vijf punten voorsprong."

Niet zo lief
Die voorkeur heeft Loreen altijd gehad. "Toen ik dertien was, kocht de moeder van mijn ex een heel groot badlaken voor me. Donkerroze. Dat is nu niet ­helemaal mijn kleur meer, maar ach, dat is toch leuk?"

Loreen heeft ook minder gelukkige periodes meegemaakt: van haar tiende tot haar zeventiende had ze een onprettige thuissituatie. "Mijn ouders waren niet zo lief voor me. Ik zat onder de blauwe plekken."

Ze had iets nodig om haar op te vrolijken. Dat werd een kleur. "Je kunt altijd kiezen voor ­wat je wel en niet wilt in het leven. Ik kies ervoor mijn ouders niet meer te spreken. En om roze te dragen."

Nagekeken
Loreen: "Ik ben in elk geval niet mainstream. Om deze kleren te dragen, moet je echt hardcore zijn. Iedereen kijkt je na, maakt foto's en lacht je uit. Als je alleen bent, is dat heel naar. Dan denk je de volgende keer: toch iets anders aandoen."

Loreen: 'Ik haat rood en bruin. En taupe! Oh man.' Beeld Jip Broeks
Loreen: 'Ik haat rood en bruin. En taupe! Oh man.'Beeld Jip Broeks

Maar dat doet ze nooit. "Pas je je aan omdat ­andere mensen je niet accepteren of blijf je jezelf? Mensen op straat ­roepen ­weleens 'Barbie' naar me. Dat zeggen ze als scheldwoord, denk ik." Zo vat Loreen het echter niet op: "Wie wil nou niet Barbie zijn?"

Taupehaat
Er zijn ook kleuren die Loreen echt niet kan uitstaan. "Ik haat rood en bruin. En taupe! O, man. Grijstinten, daar houd ik ook echt niet van.

Als ik bij de buren binnenkom en zie dat zij de muren taupe hebben geschilderd, word ik daar gewoon onrustig van. Dan denk ik: vind je dat echt mooi of schilder je het alleen maar taupe omdat het in VT Wonen stond?

Durf je wel? Is dit wel wie je wilt zijn?" Toch heeft ook Loreen iets thuis staan in de door haar zo gehate kleur taupe. "Een potje. Maar dat zou ik echt kapot moeten slaan."

Fotograaf Jip Broeks volgde Cécile Loreen voor het project 'Het meisje in het roze'.

'Ik word er als een magneet naartoe getrokken' Beeld Jip Broeks
'Ik word er als een magneet naartoe getrokken'Beeld Jip Broeks
'Ik ben in ieder geval niet mainstream' Beeld Jip Broeks
'Ik ben in ieder geval niet mainstream'Beeld Jip Broeks
Mensen op straat roepen wel eens 'Barbie' naar Cécile. Beeld Jip Broeks
Mensen op straat roepen wel eens 'Barbie' naar Cécile.Beeld Jip Broeks
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden