Plus

Catharina de Grote: verlicht despoot, sluwe vorstin

Tsarina Catharina de Grote was behept met een stevige ­verzamelwoede. Ruim 300 objecten uit de Hermitage in Sint-Petersburg zijn vanaf morgen te zien in Amsterdam.

Portret van Catharina de Grote uit de Hermitage in Sint-Petersburg. Beeld Hermitage Sint-Petersburg
Portret van Catharina de Grote uit de Hermitage in Sint-Petersburg.Beeld Hermitage Sint-Petersburg

Alleen al de Grote Tsarenkroon is een bezoekje aan de Hermitage Amsterdam waard. Het gaat om een replica van de kroon die Catharina II (1729-1796) bij haar kroning in 1762 kreeg opgezet en die ook nog het hoofd heeft getooid van de laatste tsaar, Nicolaas II.

Standvastig
De kroon die op de tentoonstelling te zien is, is in 2012 in Smolensk gemaakt en telt 11.352 diamanten. Het origineel is ook te bewonderen, zij het op schilderijen. Bijvoorbeeld Portret van Catharina II in kroningsgewaad van Vigilius Eriksen uit 1763. Daarop staat ze als 'standvastig symbool van onwankelbare macht en stabiele heerschappij'. De tsarenkroon verbeeldt ook de tijd waarin zo'n object dat nog versterkte.

null Beeld anp
Beeld anp

Catharina de Grootste - Zelfgeslepen diamant van de Hermitage wordt door de Hermitage Amsterdam gepresenteerd als een 'biografische, analytische tentoonstelling'. Ruim driehonderd objecten uit de Hermitage in Sint-Petersburg moeten de bezoeker een beeld geven van de tsarina (en haar verzamelwoede).

Dappere prinses
In de tocht langs de objecten - jurken, snuifdozen, meubels, cameeën, schilderijen, tekeningen, sieraden, beelden, waaiers, porselein, bustes en nog veel meer - leert de bezoeker Catharina de Grote kennen als 'een dappere prinses, 'een stille toeschouwer', 'een vermetel leider', 'een intelligente propagandist', 'een verwoede verzamelaar', een sluwe vorstin', 'een verlichte despoot', 'een ambitieuze strateeg', 'een slimme econoom', en 'een architect'.

null Beeld Mats van Soolingen
Beeld Mats van Soolingen

Of, zoals Cathelijne Broers van de Hermitage Amsterdam het in de catalogus verwoordt: 'We stellen in Amsterdam dit fascinerende karakter centraal. We volgen het leven van Catharina in een Rusland dat een Europese grootmacht werd. We zien de persoonlijkheid achter die ­legendarische keizerin. We leren haar kennen. We zien meer dan het imago dat ze zelf schiep. We zien de diamant die ze zelf sleep.'

Dit is het slot van een serie over Catharina de Grote. Lees hier het eerste, tweede en derde deel. De tentoonstelling is van 18 juni tot en met 15 januari 2017 te zien in Hermitage Amsterdam.

Verzamelde objecten van Catharina de Grote in de Hermitage Amsterdam. Beeld Mats van Soolingen
Verzamelde objecten van Catharina de Grote in de Hermitage Amsterdam.Beeld Mats van Soolingen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden