Cartoon Obama valt verkeerd

New York - Een spotprent op de cover van het gerenommeerde tijdschrift The New Yorker heeft felle reacties uitgelokt in het kamp van de Democratische presidentskandidaat Barack Obama. In de cartoon 'The politics of fear' van Barry Blitt, een tekenaar die regelmatig de voorpagina van het blad verzorgt, zijn Barack en Michelle Obama in de Oval Office te zien: hij in 'traditionele' moslimkleding, zij in een revolutionaire uitrusting en voorzien van een automatisch wapen.

In de open haard, met aan de schoorsteenmantel een portret van Osama bin Laden, wordt de Amerikaanse vlag verbrand. De echtelieden geven elkaar een fist-bump, zoals dat ze dat in werkelijkheid ook vaak doen, een gebaar dat volgens de oerconservatieve tv-zender Fox News 'populair is onder terroristen'.
Het campagneteam van Obama noemt de tekening 'smakeloos en beledigend' en ook de Republikeinse presidentskandidaat John McCain uitte zijn afkeuring.

Hendrik Hertzberg, politiek redacteur en commentator van The New Yorker, zei gisteren dat het hem niets verbaast dat Obama niet blij is met de cover. "Wat had hij dan moeten zeggen: wat een geweldige tekening? Lijkt me niet." De spotprent was alleen niet bedoeld om Obama in een kwaad daglicht te zetten, maar om het verhaal in het belachelijke te trekken dat hij eigenlijk een radicale moslim is die er op uit is om Amerika te islamiseren - een fabel die een niet te onderschatten percentage Amerikanen serieus neemt.

Voor Hertzberg en voor zijn hoofdredacteur David Remnick is het zo klaar als een klontje. "De cover is bedoeld om de tactiek van de angst te hekelen die tegenwoordig schering en inslag is in dit land. Er zullen mensen zijn die de grap niet begrijpen, of die denken dat het gevaarlijk is om de draak te steken met de leugens die de ronde doen. Maar zo denken wij niet. Onze strategie is: recht erop af en ontmaskeren."

Aanhangers van Obama, die massaal reageren op internet, zijn ervan overtuigd dat The New Yorker alleen maar meer twijfel heeft gezaaid. In verontwaardigde stukken op nieuwsfora legt de een na de ander uit dat 'satire gebaseerd moet zijn op de waarheid'. De gek steken met het zaaien van angst zou de plank misslaan, omdat maar weinig Amerikanen de tekening zo zullen interpreteren.

Andere cartoons van Blitt worden als voorbeeld gesteld van wat wel door de beugel kan, zoals zijn cartoon waarin president George W. Bush als dienstmeisje dat de Oval Office aan kant maakt terwijl vice-president Dick Cheney onderuitgezakt in een luie stoel de landszaken regelt. "Humor is bedoeld om door iedereen begrepen te worden," schrijft iemand op de site van The New Yorker, "niet alleen door de elitaire lezers van uw blad." En hij voegt eraan toe: "Het gros van de Amerikanen mag dan The New Yorker niet lezen, deze tekening heeft iedereen nu uitgebreid in tv-uitzendingen gezien, en vergeten doen ze hem niet zo makkelijk." (ELS QUAEGEBEUR)

Het echtpaar Obama in de geruchtmakende spotprent van Barry Blitt. Foto ANP Beeld
Het echtpaar Obama in de geruchtmakende spotprent van Barry Blitt. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden