Carl Bernstein (72) zat lekker op z'n stoel in Carré

In Carré kwamen donderdag ruim duizend studenten bijeen voor de opnames van de honderdste aflevering van NTR-programma College Tour. Presentator Twan Huys interviewde de wereldberoemde onderzoeksjournalist Carl Bernstein (72).

Twan Huys in gesprek met Carl BernsteinBeeld Roy Borghouts

Of iedereen het Watergate-schandaal kende, vroeg presentator Twan Huys nog even voordat de opnames begonnen. Maar natuurlijk; alle handen van de aanwezigen gingen omhoog.

De meeste studenten in de zaal waren nog lang niet geboren toen Bernstein met collega Bob Woodward in The Washington Post verslag deed van de Watergate-affaire, maar een handvol had toch het Watergate-gebouw in Washington bezocht. De film All The President's Men kon iedereen dromen. Bernstein is kortom een gast van enorme statuur, die op opleidingen journalistiek structureel deel uitmaakt van de lesstof.

Presentator Huys had Bernstein weten te strikken toen hij hem sprak voor zijn boek over de Clintons. "Ik had eigenlijk niet verwacht dat hij speciaal voor het programma vanuit New York hierheen zou komen. Het seizoen van College Tour is eigenlijk al afgelopen, maar hier maken we graag een uitzondering voor." Het enthousiasme om erbij te zijn was groot. In eerste instantie was een locatie geregeld voor driehonderd man, maar dat werd vrij snel opgeschaald naar een driekwart vol Carré.

Honderdste gast
Een waardige honderdste gast, vond ook Huys na afloop. "Toen we in 2007 begonnen met het programma, had ik niet kunnen wensen dat het zo lang zou lopen. En we gaan nog wel een tijdje door. Dit is weer een hoogtepunt: Bernstein wilde ik altijd al een keer interviewen."

In eerste instantie gebeurde dat dan ook met enig ontzag - toch net even anders dan hoe kunstenaar Daan Roosegaarde in februari aan de tand werd gevoeld. Maar hé, de man tegenover Huys had dan ook een Amerikaanse president doen aftreden.

Niet dat het storend is om Bernstein te horen doceren. Op de vraag of de berichtgeving rond de Watergate-affaire in deze tijd dezelfde impact zou hebben: "Het zou nu aan kracht verliezen door het spervuur van beschuldigingen die men in de politiek op elkaar afvuurt, vrees ik."

Onderzoeksjournalistiek
En over de stand van de onderzoeksjournalistiek: "Helemaal niet slecht, kijk naar de Panama Papers. Maar lezers zijn nauwelijks geïnteresseerd in de best verkrijgbare versie van de waarheid (een catchphrase van Bernstein, red.), ze willen vooral bevestigd worden in wat ze al vinden."

Wat knorrig werd Bernstein toen het over zijn scheiding met filmregisseuze Nora Ephron (Bernstein bedroog haar met de Britse politica Margaret Jay, red.) en haar roman Heartburn ging, waarin Bernstein wordt weggezet als stevig drinkende seksverslaafde. Met een grapje maakte hij zich er vanaf: volgende hoofdstuk, aub. Nee, die aandacht voor zijn privé-leven had van hem nooit zo gehoeven.

Donald Trump
Scherp was hij over Donald Trump, die het stempel 'neo-fascist' kreeg. "Hij is gevaarlijk door zijn ondoordachtheid. Vanaf het moment dat tv-stations dachten: 'dit levert goede tv op' is het mis gegaan. Te vaak is het creëren van controverse voor journalisten een doel op zich - dat is een valkuil. Ik sluit niet uit dat Trump het Republikeinse ticket wint."
In het publiek viel een student flauw.

Carl Bernstein, hij zat lekker op zijn stoel in Carré. Was hij hét lichtend voorbeeld van een onderzoeksjournalist? Nee. "But I didn't become famous by being mediocre either."

NTR College Tour, Vrijdag 15 april NPO 2, 21.10 uur

Beeld Roy Borghouts
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden