Canon van zestig jaar kindertelevisie

In de lijst van de Canon van de Nederlandse kindertelevisie staan onder anderen Theo en Thea, Peppi en Kokki, de Fabeltjeskrant en Willem Wever. Foto's GPD Beeld
In de lijst van de Canon van de Nederlandse kindertelevisie staan onder anderen Theo en Thea, Peppi en Kokki, de Fabeltjeskrant en Willem Wever. Foto's GPD

HILVERSUM - Met onder andere Pipo de Clown, de Fabeltjeskrant en Willem Wever in het overzicht, is Nederland sinds dondermiddag een Canon van de Nederlandse kindertelevisie rijker.

Zestigduizend mensen gaven de afgelopen maanden via internet hun voorkeur aan. Ook een vakjury stemde mee. Bij de samenstelling van de canon is gekeken naar een goede afspiegeling van verschillende genres, en bovendien is er een indeling naar decennium gemaakt. De keuze van de internetstemmers heeft voor 95 procent meegewogen.

Dappere Dodo en Morgen gebeurt het zijn aangemerkt als het beste uit de jaren vijftig, het decennium waarin de televisie - en dus ook de kindertelevisie - nog in de kinderschoenen stond. De Fabeltjeskrant, Ja zuster, nee zuster en Floris steken uit boven het aanbod uit de jaren zestig, als Nederland er een tweede tv-zender bij krijgt.

De film van Ome Willem, Peppi en Kokki en Stratenmaker-op-zee-show zijn de legendarische kinderprogramma's uit de jaren zeventig; in de jaren tachtig komt er een nieuw soort kindertelevisie met programma's als De Familie Knots, B.O.O.S. en Meneer Kaktus.

In de jaren negentig neemt het aanbod kinderprogramma's enorm toe. Willem Wever, Telekids en Geef nooit op horen bij het belangrijkste wat televisie voor kinderen in die jaren te bieden had. Uit het overweldigende aanbod van jeugdprogramma's na de eeuwwisseling is onder andere voor De taarten van Abel gekozen.

De canon is een initiatief van Cathy Spierenburg, voormalig netmanager van Z@pp/Z@ppelin. Spierenburg, die in 2002 werd verkozen tot Omroepvrouw van het Jaar, werd donderdag tijdens haar officiële afscheid van de publieke omroep benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ze bedacht de canon 'omdat we nu op een keerpunt zitten van kindertelevisie naar kindercontent'. ''Steeds meer programma's zijn multimediaal van opzet en dat is een goede ontwikkeling. De canon is dus ook zeker niet nostalgisch bedoeld.''

Naast eerder genoemde programma's staan ook Klokhuis, Theo & Thea, Paulus de Boskabouter, Oebele, Ren je rot, Achterwerk in de kast, Q&Q en De Daltons in de lijst.

Sesamstraat is in het overzicht opgenomen, ondanks dat het een deels buitenlands programma is. Spierenburg ruimde een gedeelde plaats in met een documentaire voor Bert, Ernie en co omdat ze vond dat het niet mocht ontbreken. Verder waren de stemmers, veelal dertigers en veertigers, vooral gecharmeerd van sinterklaasprogramma's. Spierenburg vond dat er plaats was voor slechts één zo'n programma en koos voor het Sinterklaasjournaal.

Spierenburg hoopt dat de lijst makers van nieuwe kinderprogramma's zal inspireren. ''Als je de tijdgeest in de gaten houdt, kan je zien hoe bepaalde programma's tot wasdom kwamen. Daar zitten pareltjes bij die inmiddels onder het stof zijn gekomen. Ik wil die daar onder vandaan halen.'' (HET PAROOL)

www.canonvandekindertelevisie.nl

In het Instituut voor Beeld & Geluid in Hilversum is een paviljoen gewijd aan zestig jaar kindertelevisie.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden