Cameron: Murdoch moet zich richten op afluisterschandaal

De Britse premier David Cameron heeft vandaag in het parlement gezegd dat mediamagnaat Rupert Murdoch zijn plan om de volledige controle te krijgen over BSkyB beter uit zijn hoofd kan zetten. Murdoch kan zich beter concentreren op het afluisterschandaal waarin zijn concern verzeild is geraakt, aldus Cameron.

Een demonstrant heeft poppen gemaakt van Rupert Murdoch en zijn 'marionet' David Cameron. Beeld epa
Een demonstrant heeft poppen gemaakt van Rupert Murdoch en zijn 'marionet' David Cameron.Beeld epa

Tijdens het vragenuurtje werd Cameron stevig onder handen genomen door de Britse oppositie. hij moest vragen beantwoorden van maar liefst 78 parlementariërs. Cameron zelf verklaarde dat iedereen die betrokken was bij het afluisterschandaal 'nooit meer een rol zou mogen spelen in de Britse media. Hoe hoog hun positie ook was.'

Cameron oordeelde hard over de bedrijfscultuur binnen News International, de Britse tak van Murdochs mediaconglomeraat News Corporation. 'Wat er is gebeurd binnen het bedrijf, is schandelijk. Het moet op elk niveau worden aangepakt en ze moeten stoppen met denken aan overnames op een moment waarop ze de rotzooi moeten opruimen die ze zelf hebben gecreëerd', aldus Cameron.

De onderzoekscommissie die de rol van de media moet onderzoeken zal binnen een jaar haar bevindingen presenteren. Cameron benoemde vandaag Brian Leveson tot voorzitter daarvan. De commissie krijgt de bevoegdheid om mensen onder ede te verhoren.

Later in de middag stemt het Lagerhuis in Groot-Brittannië vrijwel zeker in met een motie waarin Murdoch wordt opgeroepen af te zien van zijn bod op BSkyB-aandelen.

David Cameron. Beeld afp
David Cameron.Beeld afp
Rupert Murdoch leest ook vandaag één van zijn kranten, terwijl hij in de auto zit. Beeld afp
Rupert Murdoch leest ook vandaag één van zijn kranten, terwijl hij in de auto zit.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden