Update

Cameron: Afluisterschandaal is simpelweg afschuwelijk

De Britse premier Cameron hield vandaag een persconferentie met als onderwerp het schandaalblad News of the World. Eigenaar Rupert Murdoch trok gisteren de stekker uit het geplaagde blad. Andy Coulson, de spil in het afluisterschandaal meldde zich vandaag bij het politiebureau.

null Beeld reuters
Beeld reuters

'Dat de telefoon van mensen die ons land verdedigden of hun geliefden verloren werd gehacked is simpelweg afschuwelijk', zo begon Cameron zijn persconferentie. Hij stelde dat de hele Britse pers lessen moet trekken uit dit schandaal. Ook maakte hij duidelijk dat de politie de hele kwestie tot op de bodem zal uitzoeken én dat er een publiek onderzoek onder leiding van een onafhankelijke rechter moet komen.

Onderzoek
Ook komt er een onderzoek dat zal moeten kijken naar de heersende cultuur en ethiek binnen de Britse pers. 'De pers moet vrij zijn om de politiek kritisch te volgen, maar wel met fatsoenlijke normen', aldus Cameron. Een eerder onderzoek naar het afluisterschandaal noemde Cameron onvoldoende.

'Ik geloof dat er een heel nieuw systeem nodig is. Het is aan de onderzoekers met aanbevelingen te komen hoe het nieuwe systeem moet worden vormgegeven, maar mijn uitgangspunt is dat het onafhankelijk moet zijn van de pers,' aldus Cameron.

'We hebben er allemaal schuld aan', zei Cameron. 'De pers, de politiek en ja, dat is inclusief ikzelf. Partijleiders waren zo gebrand op de steun van de media, dat ze hen amper durfden aan te pakken. Dit is een wake-up-call.'

Cameron nam de volledige verantwoordelijkheid voor het ooit aannemen van Coulson. Ook zei hij dat hij het 'ontslag van Rebekah Brooks zou hebben geaccepteerd.' Brooks werkte eerder bij News of the World en staat nu aan het hoofd van News International.

David Cameron heeft nauwe banden met Andy Coulson en Rupert Murdoch. Dat brengt hem dezer dagen in het nauw en daarom moest hij tijdens zijn persconferentie duidelijk afstand nemen van zijn vrienden. Deze week gelaste Cameron al een onderzoek naar de afluisterpraktijken.

Politiebureau
Andy Coulson was hoofdredacteur van News of the World én tot begin van dit jaar de spindoctor van premier Cameron. De Britse politie heeft hem vandaag aangehouden. Dat heeft Scotland Yard meegedeeld. Hij is gearresteerd 'in verband met beschuldigingen van corruptie en het afluisteren van telefoons'.

Hij meldde zich vandaag bij een politiebureau in Londen. Hij zal worden ondervraagd over het zich steeds verder uitbreidende afluisterschandaal.

Hij heeft altijd ontkend op de hoogte te zijn van de afluisterpraktijken, maar nam wel de verantwoordelijkheid voor alles wat er gebeurde, gedurende zijn hoofdredacteurschap. The Guardian verwacht dat Coulson na verhoor op borgtocht wordt vrijgelaten.

Volgens analisten zal de impact op de Britse activiteiten van Murdoch relatief klein zijn. Vanuit het perspectief van zijn bedrijf NewsCorp zal het nauwelijks worden opgemerkt, verwachten zij.

undefined

Rupert Murdoch trok gisteren de stekker uit News of the World. Beeld reuters
Rupert Murdoch trok gisteren de stekker uit News of the World.Beeld reuters
Andy Coulson is de spil in het afluisterschandaal. Beeld reuters
Andy Coulson is de spil in het afluisterschandaal.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden