Plus

Cameraman Spoorloos: 'Ik was best meegaand, nu heb ik een kort lontje'

Spoorloos toont maandagavond de aflevering waarin presentator Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender werden gekidnapt. Follender: 'Ik heb een persoonsverandering ondergaan.'

Eefje Oomen
Eugenio Follender: 'Ik ben ongedurig, zit vol adrenaline, alsof ik elk moment voor mijn leven moet rennen' Beeld Jean-Pierre Jans
Eugenio Follender: 'Ik ben ongedurig, zit vol adrenaline, alsof ik elk moment voor mijn leven moet rennen'Beeld Jean-Pierre Jans

"Mensen waren verrast toen Derk en ik bij terugkomst uit Colombia best relativerend over de ontvoering van afgelopen juni spraken. Ik noemde het in tv-programma Jinek een bedrijfsongeval. Maar, eerlijk, als cameraman kijk ik er nog steeds zo naar."

"Derk en ik maken al jaren samen uitzendingen in gevaarlijke gebieden, en we proberen de risico's altijd goed in te schatten. Maar het kan een keer misgaan. En in het noorden van Colombia ging het dus mis. Behoorlijk mis. Tot het punt dat we inderdaad dachten dat de rebellen ons misschien nog jaren zouden vasthouden. Of dat we zouden sneuvelen in de gevechten tussen hen en het leger."

"Wat ik me bij terugkomst in juni niet realiseerde, is hoeveel impact het op mij als mens zou hebben. Ik zit nog midden in het verwerkingsproces, maar kan je wel vertellen dat ik een persoonlijkheidsverandering heb ondergaan. Ik was best een meegaande, lievige man maar heb nu een kort lontje."

Tweede leven
"Laatst begon iemand tegen mij over zijn zieke hond en daar kan ik helemaal niet meer tegen, dat kap ik af. Want: waar gáát het over. Ik ben ongedurig, zit vol adrenaline, alsof ik nog elk moment voor mijn leven moet rennen. En ik heb haast, want dit voelt als een tweede leven, dat ik zo goed mogelijk moet benutten. Want het besef is er nu dat ik écht dood had kunnen zijn. Alleen al omdat ik laatst weer zo'n bericht zag van een Rus in Colombia die een gijzeling niet had overleefd."

"Ik wil alles uit het leven trekken. Gitaarspelen, portretten fotograferen, korte verhalen schrijven. Voor mijn omgeving is dat hartstikke vermoeiend. 'Wat heeft die man opeens?'"

"Voor mijn vrouw is het extra lastig. Dat heeft de psycholoog, die ik vlak na terugkomst drie keer sprak, me wel uitgelegd. Ik heb mijn trauma en zij heeft haar trauma. Zij is er, toen ze een tijd niks van me hoorde, van uitgegaan dat ik dood was. Hoe verschrikkelijk is dat? En onze trauma's komen niet bij elkaar. Want ik denk over haar: waar héb je het over, jij lag gewoon in een lekker warm bed, terwijl ik uren achtereen door de pikdonkere jungle liep."

Niet over praten
"We waren deze zomer een maand in de VS en toen hebben we maar afgesproken er helemaal niet over te praten. Ook op advies van die psycholoog: praat maar over het hier en nu en de toekomst, zei hij. Niet over het verleden."

"Mijn zoontje van elf wil er sowieso niet over spreken. Hij gaat nu voor het eerst naar de middelbare school, is daar druk mee en heeft de draad weer opgepakt, zoals kinderen sowieso wel doen. Maar wat het voor hem op de lange termijn betekent? Geen idee."

"Met mijn twee zonen van 28 en 23 ben ik één dag uitgebreid gaan zitten. Zij wonen niet meer thuis en moesten een keer alle details horen."

"Derk en ik zijn een maand na de ontvoering opnieuw naar Colombia gegaan om de uitzending af te maken. Dat was goed. Net zoals het goed is om na een auto-ongeluk weer in de auto te stappen. Anders word je te angstig."

"De eerste paar dagen draaien waren een beetje gek. Het ging niet zo vloeiend als normaal tussen mij en Derk. Maar Derk en ik hebben een avond gepraat en toen was het weer goed. Natuurlijk vragen ze zich thuis af of ik dit werk moet blijven doen, maar dat doen ze al jaren, omdat ik zo vaak van huis ben."

"Zelf weet ik het niet. Aan de ene kant denk ik: ik heb een tweede kans gekregen, moet ik daar niet iets anders mee? Maar het is al die jaren ook geweldig geweest om als cameraman op fantastische plekken spannende tv te maken die ertoe doet. Vind ik iets anders wat net zo mooi is?"

Spoorloos, maandag om 21.10 uur op NPO 1.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden