PlusTv vooraf

Callgirl Christine Keeler was het echte slachtoffer van de Profumoaffaire

Begin jaren zestig smulde Groot-Brittannië van een schandaal dat seks, politiek en spionage als smakelijke hoofdbestanddelen had en dat bekend zou worden als de Profumoaffaire.

André Nientied
Sophie Cookson (links) in The Trial of Christine Keeler. Beeld BBC
Sophie Cookson (links) in The Trial of Christine Keeler.Beeld BBC

De conservatieve politicus John Profumo was destijds de Britse minister van Defensie en kandidaat-premier voor de Tories. Maar zijn positie kwam in 1963 aan het wankelen toen bekend werd dat de getrouwde Pro­fumo sinds 1961 een affaire had gehad met de 19-jarige callgirl en model Christine Keeler.

Koude Oorlog

Die affaire zou Profumo nog wel vergeven kunnen worden aangezien Britse politici het nooit zo nauw namen met de zeden – ze waren graag geziene gasten op stiekeme seksfeestjes. Maar dat Keeler in die periode ook het bed had gedeeld met Jevgeni Ivanov, een militair attaché van de Russische ambassade, maakte de zaak extra pikant. Temeer daar de Koude Oorlog op zijn ijzigst was, met de Cubacrisis en de bouw van de Berlijnse Muur.

Over de Profumoaffaire werd in 1989 de film Scandal gemaakt, met Jeroen Krabbé als de Russische Ivanov. Op NPO 2 begint vrijdag de zesdelige serie The Trial of Christine Keeler, die de zaak vooral vanuit het perspectief van Keeler bekijkt.

In de vertolking van Sophie Cookson is Keeler een ietwat naïeve jonge vrouw van eenvoudige komaf, die geen
interesse in politiek heeft, maar van feesten houdt en seks gebruikt om hogerop te komen. De welbespraakte osteopaat Stephen Ward, die behalve als bottenkraker ook als souteneur voor de rijken bijbeunt, weet met zijn gladde praatjes Christine zo ver te krijgen dat ze een affaire begint met Profumo.

Hoewel de affaire Profumo zijn politieke carrière kostte, betoogt scenarioschrijver Amanda Coe in The Trial of Christine Keeler dat de door machtige mannen gemanipuleerde Keeler het echte slachtoffer was van de zaak. Zelfs toen ze haar verhaal aan de schandaalpers verkocht, trok ze nog aan het kortste einde: anderen verdienden er meer aan. Daarnaast zat ze zes maanden celstraf uit wegens meineed.

Swinging sixties

Met zijn sfeerbeelden van de swinging sixties zal The Trial of Christine Keeler zeker aanslaan bij fans van The Crown – waarin de affaire ook aan bod kwam – hoewel het hoge niveau van die serie nooit wordt gehaald. Al is de disclaimer aan het begin van de serie wel sterk: ‘Dit verhaal is waar gebeurd – want zo bizar had het niet verzonnen kunnen worden.’

The Trial of Christine Keeler, NPO 2, vanaf 23 april 23.20 uur (zes delen)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden