Plus

Cafés als opstapje voor beginnende muzikanten

Cafés de Kopstootbar en de Tulp programmeren sinds kort wekelijks bands en livemuziek. Jonge muzikanten krijgen hier de kans hun muziek te spelen voor een nieuw publiek.

Programmeur Max Poolman op het podium van de Kopstootbar, waar hij vaak zelf het voor­programma van de bands verzorgt. Beeld Tammy van Nerum
Programmeur Max Poolman op het podium van de Kopstootbar, waar hij vaak zelf het voor­programma van de bands verzorgt.Beeld Tammy van Nerum

Het is vol in de Kopstootbar in de Marnixstraat als de Scheveningse band Ocean Tribe om elf uur 's avonds het podium betreedt.

Het late begin - de band had erop gerekend twee uur eerder te spelen - is een gevolg van een afspraak die het café met de naastgelegen Stadsschouwburg heeft gemaakt. In de Kopstootbar treden bands namelijk pas op als de voorstellingen in de schouwburg zijn afgelopen.

De tijd tot elf uur werd daarom gevuld met een uitgebreid voorprogramma met twee singer-songwriters, maar daarna is het dan toch de beurt aan de vijfkoppige band en klinkt hun surfmuziek vanaf het met palmbomen aangeklede podium.

Het publiek, overwegend twintigers en dertigers, luistert en kijkt toe. Even is de Kopstootbar net een echt poppodium.

Net iets ingewikkelder
Al sinds de opening van de Kopstootbar, twee jaar geleden in het voormalige café Cox, wilden de eigenaren livemuziek in hun programmering. "Café Cox was een van de plekken waar livemuziek en dj's nog naast elkaar geprogrammeerd werden," zegt Sunny Bakhtiar (32), een van de eigenaren van zowel de Kopstootbar als café de Tulp op het Marie Heinekenplein.

In beide cafés worden sinds januari optredens georganiseerd. Op dinsdag in de Kopstootbar en op woensdag in de Tulp. "Dat wilden wij vanaf dag één doen. Maar we wisten: livemuziek is altijd net iets ingewikkelder. Eerst wilden we een vast publiek hebben."

Die terughoudendheid is niet voor niets: iedereen die weleens optreedt in livemuziekcafés weet dat het publiek, als het er al is, meestal bestaat uit een handjevol vaste gasten, andere muzikanten en zelf meegebrachte aanhang.

Niet doorgebroken bands zijn zo tot insiders van hun eigen genre veroordeeld.
De avonden in de cafés van Bakhtiar slagen erin een brug te slaan tussen laagdrempelige livemuziek en populaire uitgaansgelegenheid.

"Ik denk dat veel mensen niet weten dat ze behoefte hebben aan livemuziek," zegt Max Poolman (23), verantwoordelijk voor de programmering van de artiesten in de Kopstootbar en de Tulp.

Poolman is daar zelf ook regelmatig te zien, in het voorprogramma van andere artiesten. "Op festivals zie je dat bandjes steeds meer terrein aan het winnen zijn. Organisatoren van festivals waar eerst vooral dj's draaiden weten inmiddels dat livemuziek iets aan de ervaring toevoegt. Dat vinden wij ook."

Uiteenlopende stijlen
Om een breed publiek te kunnen bedienen programmeert Poolman expres geen vastomlijnd genre. Bij de Tulp staan meestal singer-songwriters of akoestische bands op de planken.

In de Kopstootbar lopen de muziekstijlen van de artiesten uiteen van rock tot country, en van reggae tot pop. Toegang tot de optredens is op beide locaties altijd gratis. De artiesten krijgen wel een toelage.

"We programmeren vooral lokale muzikanten die al lekker gaan, maar voor wie bijvoorbeeld Paradiso of Bitterzoet nog buiten bereik ligt," zegt Poolman.

Zo stonden afgelopen dinsdagen lokale artiesten Maddy Moreah, Morado en Jasper Schalks op het podium. Volgende week treedt de Britse muzikant Lucie Barât op (van rockband The Au Revoirs).

Het plan is dat in de toekomst ook vaker bands tussen sets van de dj's in zullen optreden tijden de donderdag- en vrijdagnachten in de Kopstootbar; ruim nadat het laatste applaus in de Stadsschouwburg heeft geklonken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden