PlusInterview

Cabaretière Sara Kroos: ‘Ik ben een schuwe beer’

Na haar zware voorstelling over depressie kiest Sara Kroos in haar nieuwe show een lichtere toon. Een ode aan gestuntel en aan haar eigen struikelpartijen.

Jeroen Schmale
Sara Kroos: ‘Ik neem in Verte die strenge stem in ons hoofd eens even een stuk minder serieus.’  Beeld
Sara Kroos: ‘Ik neem in Verte die strenge stem in ons hoofd eens even een stuk minder serieus.’

Cabaretière Sara Kroos (38) is klaar met te hard lopen, zegt ze in Verte, haar nieuwe show die zaterdag in Utrecht in première is gegaan. Want, typische Krooslogica: “Dan struikel ik ook niet meer zo vaak.” Ze vat het zelf samen als: Cut the crap, mensen. Maskers af, stop met flauwekul, met blabla en poeha. Dat doet ze zelf ook niet meer. Kroos: “Waar we allemaal aan moeten voldoen, kan helemaal niet. Ik neem in Verte die strenge stem in ons hoofd eens even een stuk minder serieus.”

Keurmarkt

Het is een afschuwelijk cliché, maar geluk, dicteert Kroos, schuilt toch echt in zoiets ultrakleins als een goede koffie in de herfstzon en niet in status op je werk of in wat mensen van je vinden.

Zeker, Kroos is actief op sociale media – bij uitstek een keurmarkt – maar dan wel op háár manier. Haar instagramaccount heet niet voor niets @sarakrooslelijkefotootjes. “Je zult mij niet vrolijk met een groepje in een restaurant zien zitten op mijn posts. Ga toch weg man, wat een gelul. Ik probeer juist zo lelijk mogelijk op mijn foto’s te komen. Met badhanddoeken op mijn hoofd, of door lekker scheel te kijken.”

Gezamenlijk eten

Nu komt ze sowieso niet veel in restaurants. Veel van haar collega’s kennen de Chinese restaurants van Delfzijl tot aan Terneuzen, Kroos niet. “Omdat ik een schuwe beer ben, die niet graag op drukke plekken komt. En omdat ik een vriendin heb die heerlijk voor ons kookt. Vanavond zaten we in een halletje waar een halfgare tl-balk flikkert. Aten we broccoli, daar ga ik altijd enorm hard op. We dekken de tafel, zetten kaarsjes neer en eten met de hele ploeg. Mooi hoor.”

En wel zo gezond. Het is Kroos aan te zien, zelden zag haar publiek de cabaretière zo fit als in Verte. Bij haar vorige programma, Zonder Ver­doving, stond er flink wat meer Kroos op het podium. “Mijn gewicht schommelt al mijn hele leven. Kom over een half jaar nog eens naar mijn voorstelling kijken, dan zie ik er misschien wel heel anders uit. Het interesseert me nog steeds niet zo veel. Dit lichaam draagt me al 38 jaar, dat gezeur over hoe je eruit moet zien, daar ligt zo veel nadruk op. Kijk, voor mijn gezondheid is het fijn en ik vind het heel prettig dat ik me op het toneel wat beter kan bewegen, maar voor de esthetiek vind ik het echt niet belangrijk.”

Meer herkenbaarheid

Verte is minder zwaar dan Zonder Verdoving en tegelijkertijd ook weer heel persoonlijk. “Ik kan niet iets anders maken, het gaat altijd over wat leeft bij mij. Het is lachen om ons gestuntel, ook in psychisch opzicht. Dat is óók een onderdeel van mij en dus ook van mijn werk. En ik vind het nog steeds het fijnst als mensen om dat onderwerp kunnen lachen. Maar we stuntelen wel op meer vlakken en daar vertel ik ook over. De vorige show ging echt over mij, nu gaat het meer over ons. En dat zal voor meer herkenbaarheid zorgen, vermoed ik. Die titel had ik al tijden in mijn hoofd. Dat heel zware is voorbij, dit is hoe we verder gaan.”

Ze neemt geen vleugel mee naar de theaters, maar wel twee muzikanten en voor zichzelf drie synthesizers. “Dat is een kleine knipoog naar hoe ik ben begonnen, twintig jaar geleden. Mijn eerste programma, Honger, deed ik met alleen een synthesizer. Van die muziek hou ik echt.”

Ze zat op haar 38ste al twintig jaar in het vak. “Ik was een puppy, de allerjongste die ooit in de finale van het Leids Cabaret Festival stond. Ik was achttien toen ik daar de publieksprijs won. Ik voel me nog elke dag een bofkont dat dit mijn beroep is. Ik zou echt niet anders willen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden