Kirsten van Teijn: ‘Ik heb het twee keer uitgemaakt. Maar ik werd daar letterlijk ziek van.’

PlusInterview

Cabaretièr Kirsten van Teijn: ‘Het ligt gevoelig dat ik twee partners heb’

Kirsten van Teijn: ‘Ik heb het twee keer uitgemaakt. Maar ik werd daar letterlijk ziek van.’Beeld Casper Koster

Kirsten van Teijn timmerde aan de weg als cabaretièr en had net een huis gekocht met haar vriend. Toen viel haar oog op een vrouw. (S)Experiment gaat over nieuwe vormen van liefde en het omarmen van twee partners.

Mike Peek

‘Ga het maar ontdekken,” zei haar vriend grootmoedig. Hij had eerder door dan Kirsten van Teijn (31) zelf dat ze was gevallen voor een blonde ­actrice uit Brussel. Een wildebras, in elk opzicht zijn tegenpool. Na hun eerste nacht samen liet de cabaretière zowel hem als haar een zwijgcontract ondertekenen. Ze was doodsbang voor de reacties.

“Ik kom uit ‘heteroseksueel Heiloo’, zoals ik het in de voorstelling zeg. Daar bestaan alleen perfecte plaatjes. Dat ik op een vrouw kon vallen, was al ondenkbaar, laat staan dat ik twee partners tegelijk zou hebben. Het ligt nog steeds gevoelig. Mijn ouders vragen wel hoe het met mijn vriend gaat, maar nooit hoe het met haar is. Ik kan het ze niet kwalijk nemen, want vroeger dacht ik ook dat zoiets raar was. Tot het me overkwam. Ik ben gaan googelen om te begrijpen wat er met me gebeurde, maar vond alleen artikelen over seks en sektes. Terwijl: wat wij hebben is helemaal niet ordinair. Het gaat bij ons om liefde, seks komt op de tweede plaats.”

Ontkennen en wegduwen

Van Teijn was dolgelukkig met haar vriend, had nooit het gevoel dat ze iets miste en wilde hem ook absoluut niet kwijt. “Ik ben die liefde voor haar heel hard uit de weg gegaan. Ik heb het zelfs twee keer uitgemaakt. Maar ik werd daar letterlijk ziek van. Tot maagzweren aan toe. Hij zei soms: ik ben nu met jou op vakantie, maar je bent met je kop bij haar. Laat het nou gewoon toe. Hoe harder jij blijft ontkennen en wegduwen, hoe moeilijker wij het ook in ónze relatie krijgen.”

Dat haar vriend zo ruimdenkend reageerde, komt deels door een oudere kameraad die voor hem voelde als een opa. “Na zijn dood kwamen er liefdesbrieven boven tafel. Hij bleek jarenlang een relatie met een man te hebben gehad en is gestorven met dat geheim. Mijn vriend zei: ‘Dat kan ik jou toch niet aandoen?’”

Van Teijn betwijfelt of zij andersom net zoveel begrip zou tonen. “Als hij een man ontmoet en daarmee dingen wil ontdekken? Eerlijk gezegd denk ik dat ik het daar moeilijk mee zou hebben. Daarom heb ik zoveel respect voor mijn vriend. Die relatie met haar heeft mijn leven echt verrijkt. Met hem was ik een ochtendmens, door haar ben ik ineens óók een avondmens.”

Vier jaar na het zwijgcontract maakt Van Teijn nu een zowel feestelijke als ongemakkelijke ­cabaretvoorstelling over haar twee relaties. Een flinke ommezwaai, ingegeven door het groeiende verdriet van haar vriendin. “Op een gegeven moment zei ze: ik besta niet. Dat vond ik heftig. Ik zag haar meer en meer pijn lijden. Toen heb ik besloten het te gaan vertellen. Eerst aan mijn beste vrienden en vervolgens in steeds grotere cirkels. Doodeng, maar er werd vaak best positief op gereageerd. En ik kreeg zoveel vragen, dat ik dacht: ik moet hier iets mee op het toneel. Dit leeft en gaat verder dan navelstaarderij.”

Niet samenwonen

Dat blijkt ook wel uit de hoeveelheid mails die Van Teijn krijgt. “Er zijn jongens die mij vertellen dat ze uit de kast zijn gekomen als gay, maar zich eigenlijk bi voelen. Die kant durven ze niet meer te ontdekken, omdat bi voor veel mensen iets smerigs heeft. Zelfs veel homo’s en lesbiennes vinden dat. Daar wil ik het in de voorstelling over hebben: hoe dealen we als maatschappij met al die mogelijke vormen van liefde? Ik kreeg ook vaak te horen dat ik móést kiezen, maar waarom?”

De cabaretière vindt wel dat je moet nadenken over de vorm. “Mijn vriend en vriendin kunnen het gelukkig goed vinden met elkaar, maar met zijn drieën samenwonen zou niet werken. We zijn weleens een paar dagen bij elkaar en dan voel ik me net een soort manager. Daarom is het perfect dat mijn vriendin een fladderende actrice is, die dan weer in Congo een voorstelling maakt en dan weer in Hamburg. Ze zijn zo verschillend. Mijn vriend is erg huiselijk, terwijl zij echt niet met mij op de bank wil zitten.”

Kirsten van Teijn, (S)Experiment, Theater Bellevue, vrijdag en zaterdag, 19.00 en 21.00 uur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden