PlusBoekrecensie

Buitenissige verwikkelingen in goed doortimmerd avonturenverhaal

Sanne Rooseboom laat geen mus van het dak vallen zonder reden. In het buitenissige Mot en de metaalvissers vinden die uitvoerige uiteenzettingen niet zomaar plaats.

Joukje Akveld
Mot in haar opgeviste duikboot. Beeld Sophie Pluim
Mot in haar opgeviste duikboot.Beeld Sophie Pluim

De aanloop is lang. De eerste hoofdstukken van Mot en de metaalvissers vraag je je af waarom Sanne Rooseboom zoveel woorden nodig heeft voor het verhaal van Mot (eigenlijk heet ze Vlinder) dat aanvankelijk weinig actie kent. Rommelige Mot die houdt van roest en rafelrandjes heeft bonje met haar op uiterlijk gefixeerde moeder.

Uit frustratie stort Mot zich op een nieuwe hobby om zoveel mogelijk uit haar buurt te zijn: metaalvissen. Dat is met een magneet oud ijzer uit het kanaal hengelen. Haar moeder moet niets hebben van de metaalvissers met hun ‘warrige kleren en vlekkerige gewoontes’. Het onbegrip tussen moeder en dochter zakt naar een dieptepunt.

Opgeviste duikboot

Rooseboom, die naam maakte met de populaire kinderboekenserie Het Ministerie van Oplossingen, schrijft zorgvuldig en gedetailleerd. Daardoor laat het avontuur op zich wachten. Zelfs de door Mot opgeviste duikboot leidt in eerste instantie tot meer uitgesponnen beschrijvingen. Maar dan blijkt de boot een geschiedenis te hebben en schakelt het verhaal naar een hogere versnelling.

Al die uitvoerige uiteenzettingen waren niet zomaar, Rooseboom heeft haar piketpaaltjes nauwkeurig geslagen. Ze is het type auteur dat geen mus van het dak laat vallen zonder reden. Als ze haar lijntjes eenmaal heeft uitgegooid culmineert Mot en de metaalvissers in een wervelend avontuur vol buitenissige, maar binnen de verhaalwerkelijkheid geloofwaardige verwikkelingen.

Snode miljardair

Zoals Annie M.G. Schmidt haar geëngageerde verhalen over milieuvervuiling (Pluk) en machtsmisbruik (Minoes) net niet helemaal wortelde in de werkelijkheid, zo plaatst ook Rooseboom haar boek over een snode miljonair die een stadswerf en haar kleurrijke bewoners wil ruimen voor een golfbaan in een wereld waarin de realiteit een paar graden gekanteld is. Het biedt haar de kans uit te pakken met een bont gezelschap buitenstaanders.

Het plan om de werf te redden – waarbij Mot een heldenrol vervult – herinnert aan Pluks actie voor de bedreigde Torteltuin en rijkaard Arkon Bolwerd doet in slechtheid niet onder voor meneer Ellemeet uit Minoes. Zo is Mot en de metaalvissers een goed doortimmerd, fantasierijk avonturenverhaal, waarin het in een ondergrondse watertunnel nog even écht spannend wordt en het goede glorieus overwint. Met als diepere boodschap dat je ook kunt houden van familieleden van wie je weinig begrijpt.

null Beeld

Mot en de metaalvissers

Sanne Rooseboom, illustraties Sophie Pluim
Van Goor, €15,99
336 blz.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden