Theaterrecensie

Broos spel in nieuwe voorstelling van Davy Pieters over verdriet, zorg en troost

Hans Smit
Tekst is er niet, de beelden zijn sterk genoeg. Beeld Sanne Peper
Tekst is er niet, de beelden zijn sterk genoeg.Beeld Sanne Peper

Als in een sneeuwstorm dalen er vlokken neer op de rug van de gebogen ­gestalte. Door de subtiele spaarzame belichting zien we alleen diens ­contouren. Er is geluid als van een bloedsomloop te horen. Wanneer het licht wat voller wordt, blijken het geen witte maar zwárte vlokken te zijn die in een regelmatig patroon rond de figuur zijn neergedwarreld.

Zwarte sneeuw

Het is één van de mooiste beelden uit Do Not Look Back With Regret, de nieuwe voorstelling van theater­maker Davy Pieters. Uit haar eerdere voorstellingen sprak al duidelijk een voorkeur voor de esthetiek van het ­fysieke en het beeld. Hier is dat uit­gekristalliseerd in een tedere, verfijnde performance door Klara Alexova en Marlies Heuer.

Tekst is er niet, de beelden zijn sterk genoeg, de interpretatie is aan de toeschouwer. Wat zag ik? Ik zag een jonge vrouw (Alexova) die verkrampt is door verdriet en dat gevoel als een zwarte sneeuwbui over zich heen laat komen. Kromgetrokken van onvermogen houdt ze met die rouwsluier iedereen op afstand, tot de oudere vrouw verschijnt die met een bezem een paadje in het zwart probeert schoon te vegen om de ander letterlijk te bereiken.

Fotostrip

In andere scènes lijken de rollen ­omgekeerd en is de oudere vrouw (de moeder?) het object van zorg, toegedekt met een dekentje in een ligstoel. Het zijn prachtige plaatjes waaruit ­elke kleur is weggefilterd, van elkaar gescheiden door donkerslag, waarna de actrices weer een andere pose hebben ingenomen, als een fotostrip van verdriet, zorg en troost. Een vorm die het kleine uur dat het duurt, boeiend genoeg blijft.

Pieters gebruikte de coronatijd om deze voorstelling te maken, dat zie je eraan af, maar met het broze spel van de twee spelers (wie kan er kwetsbaarder bezemen dan Marlies Heuer?) en het geluidsbeeld van Jimi Zoet, zingt het resultaat zich los van pandemieleed en wordt het veel universeler. Verdriet is een ding met vlokken.

Do Not Look Back With Regret

Door Davy Pieters/Theater Rotterdam
Gezien 6 juli Frascati
Aldaar t/m zaterdag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden