Han Lips kijkt tv

Brok in de keel: hij hoorde nooit iets positiefs over gays

Han Lips schrijft doordeweeks over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Out.

Out Beeld NPO 3
OutBeeld NPO 3

Veel lhbti-tv deze Prideweek, zoals dinsdag de documentaire Out op NPO 3. Hierin komen tieners voor de camera uit de kast – niet bij Arie Boomsma, maar gefilmd door hun eigen smartphone of computer.

Dat leverde ontroerende en soms ook onthutsende ­momenten op. En geestige. Wanneer de Australische ­jongen Campbell uit de kast komt, maakt zijn moeder er geen punt van dat hij gay is, maar wel dat haar zoon het haar niet als eerste heeft verteld. En zijn broertje vraagt verbaasd: “Dus je houdt van dingesen?”

Ook de Amerikaanse Danny heeft een geestige moeder. Als hij aankondigt ‘Mam, ik moet je iets vertellen’, antwoordt ze droog: “Wat, ben je hetero?!” Danny, nog serieuzer: “Mam, ik kom uit de kast hoor!” Moeder, nog droger: “Wat, ga je eindelijk je kast opruimen?!”

Tegenover deze luchtige reacties staan onverschillige reacties, zoals die van de moeder van de Japanse Moa (‘niets aan te doen’) of moeders die in de ontkennende ­fase blijven hangen: “Je bent gewoon nog niet de ware ­tegengekomen.”

Ronduit onthutsend is de reactie die de Amerikaanse jongen Daniel ontvangt van zijn godvruchtige moeder. Ze gelooft niet dat God gays heeft gemaakt, dus moet haar zoon er zelf voor hebben gekozen om gay te zijn en kan hij beter het huis uitgaan. Het gesprek eindigt met een vreselijke ruzie waarbij geweld niet wordt geschuwd.

Ook triest is het relaas van Artem, die nooit iets positiefs over gays hoorde en vijf zelfmoordpogingen deed. Hij stelt: “We komen niet uit de kast om het aan hetero’s te vertellen, maar om te laten zien dat er lhbt’ers zijn die een normaal bestaan leiden.”

Lips – hetero – kreeg er een brok van in zijn keel.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden