PlusHan Lips kijkt tv

Britt Dekker prijst de ‘big dick energy’ van Tim Hofman

Han Lips schrijft elke dag over wat hij ziet op tv. Vandaag: Tim Hofman in College Tour.

Han Lips
Twan Huys  en Tim Hofman tijdens College Tour.  Beeld NPO
Twan Huys en Tim Hofman tijdens College Tour.Beeld NPO

In de eerste aflevering van College Tour was Tim Hofman te gast, de mediapersoonlijkheid die volgens weer andere mediapersoonlijkheden ‘een messiascomplex’ heeft, omdat hij altijd en overal voor de goede zaak opkomt.

Hofman, gekleed in T-shirt en armen vol tatoeages, wierp die kwalificaties lachend van zich af.

Desondanks was de aflevering van Boos!, waarin hij seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice aan de kaak stelde en John de Mol op de pijnbank legde, zeer invloedrijk. De aflevering werd door 10 miljoen mensen bekeken, leidde tot ontslagen, echtscheidingen en populaire zangers werden gecanceld.

Maar drie maanden na de onthullingen over The Voice schreeuwde de actualiteit – in casu D66 – om een nieuw moreel oordeel van Hofman. Die maakte van zijn hart geen moordkuil. Sigrid Kaag kon wat hem betreft niet aanblijven als partijleider: “Als je politiek boven moraal gaat hangen, wat hebben we dan aan je leiderschap?”

Er was ook ruimte voor een lach (beelden van Hofmans gefnuikte carrière als popzanger) en een traan (bedankfilmpje van een moeder van de overleden Jeroen uit Over Mijn Lijk). Maar het beeld van Tim Hofman dat bleef hangen was dat van iemand die aan alle kanten deugt – waarvan Lips eigenlijk niet begrijpt wat er mis mee is.

Een half uur later begon Media Inside met een heuse College Tour After Talk. Het interview werd geanalyseerd met gasten Britt Dekker en Emma Wortelboer. Wortelboer vond dat Twan Huys te veel naar een traan hengelde en Dekker prees Tim Hofman vanwege zijn ‘big dick energy’.

Presentatoren Gijs Groenteman en Marcel van Roosmalen – degenen die Hofman ooit het messiascomplex toedichtten – konden niet verklaren waarom ze een obsessie met Hofman hadden, maar concludeerden dat ze niet op konden tegen de ‘meest invloedrijke mediapersoonlijkheid van het jaar’. “Misschien wel van het decennium,” concludeerde Van Roosmalen genereus.

Nieuw seizoen College Tour begint met 408.000 kijkers

Het nieuwe seizoen van College Tour is zondagavond van start gegaan met 408.000 kijkers. Het NPO 2-programma staat daarmee volgens Stichting KijkOnderzoek op de een na laatste plek in de top 25 van best bekeken programma’s van de dag.

De aflevering waarin Tim Hofman werd ondervraagd door Twan Huys en studenten over onder meer de aflevering van zijn onlineserie Boos over de misstanden bij The Voice of Holland trok iets meer kijkers dan de meeste uitzendingen van vorig seizoen. Die reeks leverde gemiddeld zo rond de 300.000 kijkers op. Dat was een lager aantal dan de jaren daarvoor. Toen lag het gemiddelde net boven de 500.000. Wel fluctueerden de cijfers vaker. De best bekeken aflevering ooit is het gesprek met Heineken-ontvoerder Willem Holleeder in oktober 2012. Daar keken meer dan 1,4 miljoen mensen naar.

De nieuwe reeks van de RTL 4-kennisquiz Beat the Champions kende zondagavond een betere start. De show trok 834.000 kijkers, goed voor een zesde plek in de top 25.

Boer zoekt Vrouw was zondag weer de winnaar van de dag. Ruim 2,8 miljoen mensen keken naar het programma op NPO 1.

Reageren? hanlips@parool.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden