Britse media moeten nog wennen aan coalitie

LONDEN - De eerste coalitieregering in Groot-Brittannië sinds de Tweede Wereldoorlog is woensdag met een flinke dosis argwaan onthaald door de Britse dagbladen. Tegelijkertijd zijn de commentatoren opgelucht dat het land nu weer beschikt over een functionerende regering.

David Cameron en zijn vrouw Samantha. Foto EPA Beeld
David Cameron en zijn vrouw Samantha. Foto EPA

''Het smeden van een regeringscoalitie tussen de Conservatieven en de Liberaal-Democraten heeft een eind gemaakt aan een van de meest onbestendige periodes in de moderne politieke geschiedenis'', stelt the Telegraph. De krant, die de nu regerende Conservatieven steunde tijdens de verkiezingscampagne, waarschuwt partijleider en premier David Cameron echter ook voor ''de zwaarste politieke erfenis in jaren''.

Het dagblad verwacht niet dat de coalitie een lang leven beschoren is. Het samenwerkingsverband zal volgens the Telegraph onbevredigend zijn en binnen een jaar leiden tot nieuwe verkiezingen. The Financial Times staat ook sceptisch tegenover het 'verstandshuwelijk' tussen de Conservatieven en LibDem. Het akkoord tussen beide partijen mist volgens de commentaarschrijver ''een geloofwaardige strategie om de publieke financiën te herstellen''.

Beter alternatief
The Sun stelt net als vrijwel alle andere kranten dat Cameron en zijn regering voor een zware taak staan. ''De wereld wacht af om te zien of Groot-Brittanië het meent wat betreft het drastisch verlagen van het begrotingstekort van 163 miljard pond (192 miljoen euro). Het is een test waarbij de regering niet mag falen.''

The Guardian oordeelt positief over de nieuwe regering. ''Een coalitie is het betere alternatief voor Groot-Brittannië - en voor de liberalen - dan een Conservatieve minderheidsregering'', meldt de krant, die tijdens de verkiezingscampagne de steun aan de toenmalige regeringspartij Labour introk en partij koos voor de Liberaal-Democraten.

Veel dagbladen toonden woensdag foto's van David Cameron en diens zwangere vrouw Samantha voor Downing Street 10, de ambtswoning van de premier in Londen. Met zijn 43 jaar is Cameron de jongste regeringsleider in twee eeuwen tijd. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden