Britse correspondent Robert Fisk overleden

De Britse journalist Robert Fisk is op 74-jarige leeftijd overleden in Dublin, meldt The Guardian. Fisk vergaarde bekendheid door zijn verslaggeving over het Midden-Oosten. Ook was hij een van de weinige westerse journalisten die Al Qaida-leider Osama Bin Laden interviewde.

Madelief van Dongen
De Britse journalist Robert Fisk werd 74 jaar.  Beeld EPA
De Britse journalist Robert Fisk werd 74 jaar.Beeld EPA

In 2005 werd hij door de New York Times beschreven als ‘waarschijnlijk de beroemdste buitenlandcorrespondent in Groot-Brittannië’. Fisk won in de loop van zijn carrière vele prestigieuze prijzen, zoals de Orwell-prijs voor journalistiek en de British Press Awards.

Fisk begon zijn carrière in de jaren zeventig in Noord-Ierland, waar hij als correspondent voor de London Times verslag deed van The Troubles, het conflict tussen Iersgezinde katholieken en Britsgezinde protestanten. In 1976 verhuisde hij naar Beiroet. Hij werkte als Midden-Oosten-correspondent voor verschillende Britse media en schreef over onder andere de Libanese burgeroorlog, de Iraanse revolutie, de oorlog tussen Iran en Irak en de Sovjetinvasie in Afghanistan.

Vanaf 1989 tot aan zijn dood was hij correspondent in de regio voor de Independent. Hij deed verslag van onder andere de invasie van Saddam Hoessein in Koeweit en de recente oorlogen in Syrië. Ook bracht hij verslag uit van de oorlogen in Bosnië en Kosovo in andere delen van voormalig Joegoslavië.

Fisk sprak vloeiend Arabisch, waardoor hij veel ingangen had vergeleken met andere westerse journalisten. Zo interviewde hij terroristenleider Osama Bin laden drie keer in de jaren negentig. Ook was hij een van de eerste journalisten die na het bloedbad van Sabra en Shatila in de Libanese burgeroorlog de vluchtelingenkampen bezocht.

Controversieel

Fisk stond bekend om zijn kritische houding. Tijdens de eerste Golfoorlog verweet hij andere buitenlandse correspondenten het conflict vanuit hun hotelkamers te verslaan.

Zelf was hij ook niet bij iedereen geliefd. Na de aanslagen op 11 september 2001 werd hem kwalijk genomen dat hij vroeg naar de motivatie van de aanslagplegers. Ook beschuldigden veel mensen hem ervan partij te hebben gekozen voor de Syrische regering in de Syrische burgeroorlog.

Tot aan het eind van zijn leven bleef Fisk werken als journalist. Hij overleed in Dublin, nadat hij vrijdag onwel was geworden. Hij zou een hartaanval hebben gehad.

Robert Fisk vertelt in dit fragment van AlJazeera uit 2011 over zijn ontmoetingen met Osama Bin Laden:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden