Britney is klaar voor nieuw begin

Britney live in Oberhausen, Duitsland in 2005. Foto EPA/Achim Scheidemann Beeld
Britney live in Oberhausen, Duitsland in 2005. Foto EPA/Achim Scheidemann

Op 2 december - de dag van haar zevenentwintigste verjaardag - verschijnt Britney Spears' zesde studioalbum. De titel, Circus, is toepasselijk gezien het mediacircus waarvan de popzangeres een tijd het middelpunt was. Spears is nu haar wilde haren kwijt. 'Ik lig rond half tien in bed.'

Zaterdagavond trad ze op bij de Britse talentenshow X Factor, de dag ervoor stond ze in een Franse tv-studio en donderdag maakte Britney Spears haar opwachting bij het Duitse muziekfestijn de Bambi Awards. Nadat ze het nummer Womanizer had geplaybackt - haar eerste optreden sinds haar dramatisch slechte optreden bij de MTV Video Music Awards in 2007 - ontving ze een internationale Bambi Award uit handen van Karl Lagerfeld. De couturier jubelde dat de zangeres was teruggekomen 'als een feniks'.

Hoewel ze het woord comeback haat, is dat exact wat de gevallen popprinses ambieert met haar publiciteitsoffensief. Ze wil terug naar de tijd dat ze 83 miljoen cd's verkocht en hits scoorde als Toxic en Oops!...I did it again. Ze is kilo's afgevallen en laat ze zich alleen nog fotograferen als ze iets te melden heeft. De paparazzi die jaarlijks rond de 150 miljoen dollar verdienden met kiekjes van Spears die feestte, in afkickklinieken belandde, aanrijdingen veroorzaakte en zichzelf kaal schoor, zien hun inkomsten nu dramatisch teruglopen.

De ommekeer is te danken aan Spears' vader Jamie onder wiens curatele ze sinds februari staat. Spears senior huurde bodyguards in om ongewenste personen bij zijn dochter uit de buurt te houden. Spears' ex-vriend, paparazzo Adnan Ghalib, staat op de zwarte lijst van Jamie, evenals haar voormalig manager Sam Lutfi. Lutfi zou de blondine regelmatig hebben gedrogeerd.

De inspanningen van papa Spears werpen hun vruchten af. Womanizer - de eerste single van popalbum Circus - staat in de VS op nummer één en Spears werd met gejuich ontvangen toen ze een duet deed met Madonna bij één van de stadionconcerten van de Queen of Pop. Het gastoptreden was een voorproefje voor Spears die volgend jaar zelf op wereldtournee gaat.

Fantástische moeder
''Britney is klaar voor een nieuw begin,'' meldde haar moeder vorige week in een Brits tv-programma. Spears en haar moeder hadden een tijd geen contact, helemaal toen bleek dat moeder Lynne haar ex-man Kevin Federline steunde in het voogdijgevecht om zonen Sean Preston (3) en Jayden James (2). De nieuwe Britney is volgens Lynne echter een 'fantástische moeder'. ''Ze is grappig en erg liefdevol.''

Spears, die in januari de voogdij over haar kinderen verloor aan haar ex, bekritiseerde Federlines opvoedkundige kwaliteiten in een recent interview met het blad Rolling Stone. ''De kinderen beginnen scheldwoorden als 'sukkel' te leren. Preston zegt soms het f-woord (fuck, red.). Hij leert dit niet van ons, dus moet het van zijn vader afkomstig zijn.''

In de documentaire Britney: for the record, waarvoor de zangeres zich drie maanden lang dag in dag uit liet volgen, deelt ze eveneens een kat uit naar Federline. Ze zegt spijt te hebben van hun huwelijk dat twee jaar standhield. ''In plaats van dat ik mijn hart volgde en deed wat me écht gelukkig maakte, trouwde ik - voor het idee,'' aldus Spears in de documentaire die op 3 december op RTL 4 wordt uitgezonden. Spears werkte mee aan de documentaire omdat ze haar verhaal wilde vertellen over de periode waarin ze zichzelf kwijt was. ''Eenzaamheid leidde tot verkeerde keuzes,'' vertelt de zangeres die naar verluidt manisch-depressief is en in januari tijdelijk werd opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis.

De documentaire toont hoe hard ze aan haar nieuwste cd werkte. Circus moet een groter succes worden dan voorganger Blackout (2007). Om dit te voor elkaar te krijgen, werd onder anderen Max Martin aangetrokken, een topproducer die verantwoordelijk was voor Spears' hit Baby one more time (1998).
Terug op het oude nest is ook Larry Rudolph. Rudolph, Spears' manager van het eerste uur, was een tijd gebrouilleerd met de zangeres maar keerde terug op voorwaarde dat ze drank en drugs laat staan. Feesten mag Spears ook niet meer, zo ondervond Paris Hilton toen ze de zangeres onlangs mee uit vroeg. En als ze met een jongen wil 'daten', krijgt de artieste een chaperonne mee. Niet dat dit vaak voorkomt. ''Tegenwoordig lig ik iedere avond rond half tien in bed, ik voel me een ouwe knar,'' klaagt ze in Rolling Stone.

In For the record vergelijkt ze haar nieuwe leven met een gevangenis. ''Als ik zonder de beperkingen zou leven die me nu opgelegd worden, zou ik me zo vrij voelen,'' aldus Spears die niet bang is opnieuw te ontsporen. ''Ik denk dat ik mijn lesje wel geleerd heb en genoeg is genoeg.'' (THALIA BRANDT)

www.britneyspears.com

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden