Brieven aan Andalusië wint Zilveren Nipkowschijf

Brieven aan Andalusië, het VPRO-programma van Stef Biemans, heeft de Zilveren Nipkowschijf gewonnen. De podcast Virus Verhalen won het radio-equivalent van de persprijs.

Hannah Stöve
Stef Biemans correspondeert in Brieven aan Andalusië met zijn nieuwe buurtgenoten. Beeld VPRO
Stef Biemans correspondeert in Brieven aan Andalusië met zijn nieuwe buurtgenoten.Beeld VPRO

Brieven aan Andalusië won de prijs onder andere vanwege de opvallende gelaagdheid. Aan de ene kant is de zesdelige reisserie een journalistiek verslag: Biemans portretteert middels briefwisselingen met zijn nieuwe buurtgenoten uit de Spaanse streek waar hij plotsklaps met zijn gezin naartoe is gevlucht vanuit Nicaragua – een originele vorm, die nog werkt ook.

Daarnaast is Brieven aan Andalusië een heel persoonlijke serie, waarschijnlijk de meest intieme die Biemans (bekend van Over de rug van de Andes en Amor met een snor) ooit gemaakt heeft. Want hoe ís het eigenlijk om met het hele gezin te emigreren naar een totaal vreemd land, terwijl het thuis in de fik staat? En wat doet dat met een huwelijk? “Ik was hevig ontroerd, maar heb ook enorm moeten lachen,” vertelde een jurylid. Biemans liet daarmee het op stel en sprong opgetuigde coronaprogramma Frontberichten en de geestige dramaserie Oogappels achter zich.

De wereld draait door

Matthijs van Nieuwkerk kreeg donderdag de Ere-Zilveren Nipkowschijf, een oeuvreprijs vanwege een fenomenale prestatie: het vijftien jaar lang presenteren van De Wereld Draait Door, de talkshow die de Nederlandse televisie onmiskenbaar heeft veranderd. “Zijn ambitie was de grote motor van het programma.”

Tv-makers Nicolaas Veul en Tim den Besten, die vier maanden werkten als docent voor Honderd dagen voor de klas, kregen een eervolle vermelding vanwege hun enorme toewijding.

Het radio-equivalent van de persprijs, de Zilveren Reissmicrofoon, ging voor het allereerst naar een podcast: Virus Verhalen van de NTR.

De Zilveren Nipkowschijf is de oudste televisieprijs van Nederland, en wordt al sinds 1961 uitgereikt. In de jury zaten dit jaar twaalf tv-recensenten en mediajournalisten van dagbladen en tijdschriften. Vorig jaar ging de serie Stuk ermee vandoor, en kreeg Jeroen Pauw de oeuvreprijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden