Brief over bordeelavonturen Van Gogh en Gauguin onder de hamer

Een brief van kunstschilders Vincent van Gogh en Paul Gauguin waarin zij hun gezamenlijke bordeelbezoeken beschrijven, gaat volgende week onder de hamer bij veilinghuis Hôtel Drouot in Parijs. De vier pagina’s leveren mogelijk tot een kwart miljoen euro op.

ANP
Zelfportret van Vincent van Gogh. Beeld Shutterstock
Zelfportret van Vincent van Gogh.Beeld Shutterstock

Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Van Gogh (1853-1890) en Gauguin (1848-1903) schreven de brief in november 1888 aan collega-schilder Émile Bernard. De twee verbleven toen allebei in Arles, waar Van Gogh beroemde werken als ‘Caféterras bij nacht’, ‘Het gele huis’ en ‘De slaapkamer’ schilderde.

Van Gogh en Gauguin hadden er een onstuimige vriendschap. ‘Bloed en seks zijn voor Gauguin belangrijker dan ambitie,’ schreef Van Gogh in de Franstalige brief. ‘We zijn een paar keer op excursie naar bordelen gegaan en waarschijnlijk gaan we daar een keer werken.’

‘Momenteel werkt Gauguin aan een canvas met hetzelfde nachtcafé dat ik heb geschilderd,’ vervolgt Van Gogh. ‘Maar dan met de figuren die we in de bordelen hebben gezien. Het belooft prachtig te worden.’

Van Gogh schrijft Bernard ook over een kunstenaarsvereniging die hij wil opzetten en over een serie studies. Gauguin houdt het aanzienlijk korter. ‘Luister niet naar Vincent,’ schrijft hij, waarbij hij Van Gogh afschildert als een behaagziek persoon.

Oor

Dat Van Gogh vaak bordelen bezocht, is bekend. Nadat Van Gogh in een periode van psychische problemen zijn eigen oor had afgesneden, leverde hij dat af bij een bordeel dat hij met Gauguin had bezocht. Dat zou van Gogh hebben gedaan nadat een felle ruzie tot het einde van de vriendschap tussen de twee schilders had geleid. Van Gogh beeldde ook meerdere malen bordelen en prostituees af op zijn schilderijen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden