Bregman nu een hit met aanval op Fox

Voor de tweede keer in korte tijd gaat een filmpje met Rutger Bregman in de hoofdrol de wereld over. Een filmpje waarin de Nederlandse publicist wordt uitgescholden door Foxpresentator Tucker Carlson gaat viral op sociale media.

Roelf Jan Duin

Vorige maand stal de Nederlandse publicist, verbonden aan De Correspondent, de show tijdens een paneldiscussie op het World Economic Forum in Davos. Daar hield hij een pleidooi tegen belastingontduiking en -ontwijking, een onderwerp waar volgens hem onvoldoende aandacht voor is tijdens de jaarlijkse top. Het filmpje van zijn optreden werd wereldwijd opgepikt, waarna hij in tientallen talkshows werd uit­genodigd om zijn punt toe te lichten.

Ook Carlson, een bekende presentator van het conservatieve televisiestation Fox, wilde Bregman spreken. Het interview liep echter binnen een paar minuten uit de hand, toen Bregman, vanuit een studio in Nederland, de aanval opende op Carlson.

Die zou volgens Bregman niet mogen praten over hogere belastingen omdat Rupert Murdoch, de miljardair die eigenaar is van Fox News, wil dat immigranten als zondebok worden aangewezen. Bovendien zou Carlson 'vuil geld' aannemen van superrijken.

"Jij bent een miljonair die betaald wordt door miljardairs," bijt Bregman de presentator toe, die woedend reageert op deze ad hominem en zegt dat Bregman een idioot is. "Ik wilde je een podium bieden, maar je bent te vervelend."

Fox heeft het interview, dat vo­rige week werd opgenomen, nooit uitgezonden. Bregman liet de af­gelopen dagen op Twitter al doorschemeren dat hij het gesprek ook had opgenomen. Woensdag kwamen die beelden naar buiten. "Je kunt niet tegen kritiek hè?" zegt Bregman met een triomfantelijke lach tegen Carlson, als die zijn scheldkanonnade afsteekt.

Het filmpje werd al duizenden keren gedeeld op sociale media. Naast bijval oogst Bregman ook kritiek. Het relletje lijkt zorgvuldig georkestreerd en Bregman stuurt aan op escalatie. Maar volgens Bregman toont het vooral hoe boos 'elites' worden als ze worden aangesproken op hun eigen positie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden