'Bregman liet kans liggen om rechts-amerika toe te spreken'

Rutger Bregman kwam als morele winnaar uit de strijd die hij uitvocht met Fox-presentator Tucker Carlson. Maar er klinkt ook kritiek op het optreden van Bregman. "Media verdachtmaken is een dictatoriale truc."

Roelf Jan Duin
null Beeld ANP
Beeld ANP

"Alle presentatoren van Fox zijn miljonair, hoe kan dat?," vroeg publicist Rutger Bregman tijdens het totaal uit de hand gelopen interview dat hij vorige week had met Fox-anchorman Tucker Carlson.

Het antwoord op de door hem geopperde vraag gaf hij zelf: "Omdat jullie weigeren om te praten over de echte problemen."

Volgens Bregman is Carlson een 'miljonair die wordt betaald door miljardairs' en wordt er op de conservatieve zender niet over belastingverhoging gepraat vanwege 'corruptie en steekpenningen'.

Fuck yourself
Presentator Carlson reageerde als door een wesp gestoken en zei dat Bregman een idioot was. "Why don't you go fuck yourself?," voegde hij daar aan toe. Weinig verheffend allemaal, maar het was dan ook nogal een verdachtmaking.

Eentje die naadloos past in de lijn van complotdenkers die beweren dat de 'main stream media' gestuurd worden door duistere en machtige krachten die bepalen waar wel en waar niet over geschreven mag worden.

Demagogie
"Ik was fan van Bregman omdat ook ik vind dat rijke mensen meer belasting moeten betalen. Maar wat hij in dit interview deed was pure demagogie," zegt Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck.

"Hij hanteerde dezelfde tactiek als Thierry Baudet in zijn aanval op de publieke omroep. Hij maakt van Carlson, die zijn hand naar hem uitsteekt en hem een podium biedt, een muppet van het grootkapitaal. Net zoals Baudet weerman Gerrit Hiemstra voortdurend afschildert als een muppet van een vermeend klimaatcomplot. Het antwoord op rechts populisme is niet links populisme. Mensen snakken naar redelijkheid."

Fatsoen
Volkskrant-columnist Erdal Balci begreep de woede van Carlson wel. "Stel dat ik iemand interview en die begint over hoe fout mijn werkgever is en dat ik vanwege mijn salaris niet anders kan dan die hufter van een kapitalist naar de mond schrijven (...) en dat ik daardoor niet deug, dan zou ik die gast ook de huid vol schelden," twitterde hij. "Het is een kwestie van fatsoen om de interviewer niet persoonlijk aan te vallen."

Ook onderzoeksjournaliste Nikki Sterkenburg ergerde zich aan het optreden van Bregman. "Ik ben absoluut geen fan van Fox, maar het verdacht maken van media is een dictatoriale truc. Bregman komt ook niet met concrete voorbeelden. Wat blijft hangen bij de gemiddelde nieuwsconsument is dat journalisten omgekocht kunnen worden.

Ik snap niet dat mensen juichen als het verdachtmakingen richting Fox en Murdoch betreft, maar wel schande spreken over de verdachtmakingen aan het adres van George Soros."

Boude stelling
Dat Tucker Carlson tegen een stootje moet kunnen en het uiterst rechtse Fox-news best wat tegengas verdienen staat buiten kijf. Maar dat de miljardair Rupert Murdoch, eigenaar van het station, zoals Bregman tegenover Carlson beweerde, bepaalt waar wel en waar niet over gepraat mag worden, is een erg boude stelling.

Dat vond Bregman zelf ook, geeft hij toe in een artikel op De Correspondent. "Carlson volgt natuurlijk geen dagelijkse dictaten op van de Murdochs. Maar als hij niet hetzelfde ultrarechtse wereldbeeld had en bereid was om dat te verkondigen, had hij die baan als Fox News-anchor nooit gekregen."

Preken voor eigen parochie
In het niet uitgezonden interview zegt Bregman dat als het gaat om het betalen van belastingen Carlson vanwege zijn salaris 'geen onderdeel van de oplossing, maar onderdeel van het probleem is.' Journalist Bram Vermeulen vraagt zich op Twitter af waarom Bregman dit verwijt niet maakt aan journalisten van CNN, of aan Matthijs van Nieuwkerk.

En ook Schimmelpenninck vindt het makkelijk scoren. "Als je zo redeneert kun je je ook afvragen wie Bregman betaalt. Die houdt zijn Ted-talks ook niet gratis en wil ook gewoon zijn boeken verkopen. En terecht."

Bereik
Het filmpje van het interview, dat Bregman gisteren online zette, is inmiddels duizenden keren gedeeld op sociale media, miljoenen mensen hebben het gezien, ook in de Verenigde Staten.

Daarmee bereikte Bregmans boodschap meer mensen dan als hij Carlson braaf te woord had gestaan en het gesprek was uitgezonden. Maar hij had via Fox wel door kunnen dringen tot mensen die in het extreem gepolariseerde Amerika doorgaans weinig anders dan pro-Trump berichten te zien krijgen.

"Bregman kon aan rechts-Amerika uit te leggen waarom het goed is als rijke mensen meer belasting betalen. Die kans heeft hij laten schieten," zegt Schimmelpenninck.

"Dat dit filmpje viral gaat is leuk voor Bregman, maar het is vooral preken voor eigen parochie," zegt Sterkenburg. "Het uiteindelijke resultaat is dat het vertrouwen in media nog verder afneemt. Dat is schadelijk."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden